Paldiski muusikaõpetajatelt meie riigi sünnipäevaks

5. märts 2013 Maie Koldits G.Otsa nim. Tallinna Muusikakooli pedagoog-metoodik - Kommenteeri artiklit

Rene Eespere südamessemineva lauluga „Ärkamise aeg” alustati Eesti 95. sünnipäevale pühendatud kontserti Paldiski Muusikakoolis 28. veebruari õhtul.

Esines Birgit Tomson ja õpetajate-õpilaste ühine vokaal-instrumentaalansambel, kus ei pidanud paljuks kaasa laulda ka direktor Ljudmila Maslakova.

Lauldi eesti keeles. Ja kuigi kohatine aktsent reetis paljude lauljate venekeelse kodu, andis laulu-ja keelevalik märgi lugupidamisest Eesti riigi vastu.

„Mu isamaa armas” oli teine märgiline sõnum eri rahvuste ühises laulus. Paldiskis elab ja õpib ning õpetab muusikakoolis palju venelasi, kellele Eesti on isamaa. Tore, kui see on ka neile armas.

Edasi järgnes kontsert eesti heliloojate muusikast, kus kavas olid esindatud eri stiilid ja ajastud, laste lühipalad ja suuremate meistrite nõudlikumad oopused: Karl August Hermann, Rudolf Tobias, Mihkel Lüdig, Mart Saar, jt klassikud, samuti popmuusikud Tõnis Mägi, Arne Oit, Olav Ehala. Ei puudunud ka praegusaja kuulsad autorid Rein Rannap, Riine Pajusaar, Urmas Sisask.

Imetlust väärib õpetajate entusiasm lugude leidmisel, nende õpetamisel, ka õpilastele seadmisel. Vahelduvalt järjestatult mõjusid klaveri-, flöödi-, kitarri-, klarnetipalad ja laulud emotsionaalse läbilõikena eesti muusikast ja Paldiski muusikutest. Esines õpetajaid ja igas vanuses noori muusikuid.

Päris-päris pisikesed näitasid liikumis- ja laulurõõmu Veronika Prihodko soleerimisel. Õpetaja Marilys-Mirjam Kurg tõi välja oma viiuliõpilased, kellele ta oli väga toredasti seadnud eesti rahvalaulu „Kus on minu koduke”, kus koosmängurõõmu said kogeda ka alles esimesi mänguvõtteid omandav pillihuviline ning kelle poognakäekest pidi õpetaja veel lavalgi abistama.

Kuulama pani Tõnu Kõrvitsa „Pilvede laulu” viimistletud kõlaga värvirohke esitus Arina Makarenkolt. Südamesse läks Birgit Tomsoni soleerimisel ilusa kitarriduo saatel kaunitähendusliku sõnumiga Arne Oidi laul „Laululinnuhaldjas”. Tõeliselt kurb oli Janeli Pärniku mängitud Riine Pajusaare klaveripala „Nukker delfiin”, õrn ja armas Arabella Vallsalu esitus Raimo Kangro palaga „Aga Tuhkatriinu on nii ilus”.

Koolile ja ilmselt õpilastelegi rõõmuks on Paldiski muusikakoolil noor energiline meesõpetaja Stanislav Maksimov – ta juhatas ansambleid ja võimaldas õpilastel kuulda kui kaunisti kõlab klarnet oskaja huulil. Pianist Irina Maslakovaga esitati Artur Kapi klarnetipala.

Mõnusad olid kergemate žanrite lood väsimatute õpetajate Margus Minni ja Riho Joonase ning Veera Nöpsi esituses. Margus Minni seaded kitarridele ja ansamblitele suudavad köita ja hoida noori püsivust nõudva muusikaõppimise juures.

Mängiti duos ja mitmekesi teoseid Ehalalt, Oidilt, Mägilt, Rannapilt, kellelt kõlas ka energiline lõpulugu Veera Nöpsi ja Maie Kolditsi (külalisena) esituses.

Kogu selle kava kokkupanija ja tänuväärse ürituse vedaja on juba mitmendat aastat õpetaja Veera Nöps, kes ütleb: oma riiki peab ju armastama ja lapsi õpetama teda austama!

Saalitäie kuulajate meeleolu kontserdi lõppedes võiks kokkuvõtvalt väljendada Elisabeth Leena Pondre esitatud Raimond Lätte pala pealkirja sõnadega: Rõõm ilusast päevast!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!