Rahvusriikides õpetatakse emakeeles

1. märts 2013 Dr Olaf Mertelsmann Tartu ülikooli lähiajaloo dotsent (pärit Saksamaalt, 14 aastat Tartus, eesti keelt õppis ühe aasta Hamburgi ülikoolis ja teise aasta Tartus) - 1 Kommentaar

Tudengite enamikule peaks õppetöö olema emakeeles, seega tavaliselt eesti keeles. Rahvusvaheliste õppekavade või välismaiste õppejõudude puhul on soovituslik inglise keel. Mõistlik on pakkuda mõningaid õppekavu ka venekeelsetena, kuna paljud vene tudengid ei oska piisavalt hästi eesti keelt.

Õpiprotsess kulgeb kõige paremini emakeeles. Erandiks on rahvusvahelised õppekavad, kus ei ole alternatiivi inglise keelele, samuti võõrfiloloogia, kus on mõistlik õppetöö sihtkeeles.

Lisaks on probleemiks asjaolu, et minu kogemuste kohaselt suudab enamik kõrgkooli õppejõududest Eestis küll inglis- või muukeelseid ettekandeid pidada ning võõrkeeltes artikleid avaldada, kuid tihtilugu ei suuda kõrgel tasemel võõrkeeles õpetada.

Üle maailma õpetatakse rahvusriikides emakeeles. Erandiks on väga hea inglise keele oskusega regioonid, nagu Skandinaavia, kus teatud osa õppeainetest on inglise keeles. Vaid multietnilistes riikides, nagu India, kasutatakse kõrgkoolides tihti mõnda võõrkeelt, kuna see toimib rahvustevahelise vahenduskeelena. Eesti tudengid kalduvad oma keeleoskust üle hindama, minu kogemuste järgi ei suuda enamik neist võõrkeelset õpet sajaprotsendiliselt jälgida ning keeleliselt piisavalt heal tasemel võõrkeelseid töid kirjutada.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Rahvusriikides õpetatakse emakeeles”

  1. […] Olaf Mertelsmann, Õpetajate Leht, 01.03.2013 […]

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!