Rahvusvaheline õpetamise ja õppimise uuring

1. märts 2013 Eeva Sirel Innove kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit

Eesti koolides korraldatakse 1.−31. märtsini rahvusvaheline õpetamise ja õppimise uuring TALIS 2013. Eestist osaleb selles 197 kooli, 3247 õpetajat ja 197 koolidirektorit. Põhiuuring viiakse Eesti koolides läbi elektrooniliselt.

Õpetamise ja õppimise rahvusvaheline uuring TALIS (Teaching and Learning International Survey) on esimene rahvusvaheline OECD uuring, mis keskendub info kogumisele õppekeskkonna ja õpetajate töötingimuste kohta.

Esimest korda korraldati TALIS-e uuring 2008. aastal ning selles osales koos Eestiga 24 riiki. 2013. aastal osaleb juba 33. Sel korral on uuringu spetsiifiline eesmärk koguda infot õpetajate tööjõu ja õpetamistingimuste kohta rõhuasetusega sellele, kuidas need tingimused mõjutavad õpetajate töö pedagoogilist aspekti ning kooli õppekeskkonda. Põhiuuringusse valitakse igast riigist juhuvalimiga 200 kooli ja igast koolist kuni 20 õpetajat.

TALIS 2013 põhiuuring keskendub haridustasemele ISCED 2, mis Eestis tähendab õpetajaid, kes töötavad põhikooli vanemate klasside (7.−9. klass) ehk ca 15-aastaste õpilastega.

Uuringus on kahte liiki üksteist täiendavad küsimustikud – õpetajate ja koolidirektorite omad. Koolidirektori küsimustikuga uuritakse koolijuhtimist, direktorite juhtimisstiili ja -käitumist, direktori professionaalset arengut, õpetajate hindamist ja tunnustamist, kooli hindamiskultuuri, koostööd lapsevanematega, õpikeskkonda ja koolikliimat ning rahulolu tööga. Õpetaja küsimustikuga uuritakse õpetaja professionaalset arengut ja seda takistavaid tegureid, õpetaja koolitust, õpetajate enesetäiendamist, õpetajatöö hindamist ja tagasisidet, õpetajate pedagoogilisi veendumusi ja tööhoiakuid, õpetamispraktikaid, õpikeskkonda ja koolikliimat ning rahulolu tööga. 2013. aasta uuringus uuritakse varasemast põhjalikumalt ka erivajadustega laste õpetamisega seotud teemasid.

Sihtasutus Innove õppekava- ja eksamikeskuse vanemspetsialisti, TALIS 2013 uuringu Eesti koordinaatori Ülle Übiuse sõnul on uuring kõigile osalejatele vajalik. Praegu puudub ülevaade õpetajate, õpetamise ja õpetajate rolli/tähtsust kajastavatest andmetest nii riigi kui ka rahvusvahelisel tasandil. Uuringus osalemine pakub Eesti õpetajatele ja koolidirektoritele võimaluse anda oma panus hariduse analüüsi ning hariduspoliitika kujundamisse. Laiemalt võimaldab uuringu tulemusel koostatav riikidevaheline võrdlev analüüs identifitseerida sarnaste probleemidega riike ning õppida alternatiivsetest poliitilistest lähenemistest. TALIS 2013 uuringuga pannakse alus longitudinaalsele õpetamise ja õppimise uuringule − uuringu tulemusi võrreldakse 2008. aasta uuringu tulemustega.

TALIS 2013 uuring on jagatud kolme võtmefaasi, millest esimene − eel­uuring − viidi läbi 2011. aasta suvel. Selle käigus koguti kvalitatiivseid andmeid, mille analüüsi alusel koostati testuuringu küsimustikud. Testuuring toimus Eestis märtsis 2012 ning selles osales 20 kooli ja 329 vastajat üle Eesti. Ülle Übius kiidab Eesti osalejaid, kes leidsid oma kiires igapäevatöös aega ja vastasid testküsimustikele lausa sajaprotsendiliselt, kutsudes kõikide riikide koordinaatorite seas esile suure imetluse. 2013. aasta märtsis toimuv uuring ongi kolmas faas ehk põhi­uuring. TALIS 2013 tulemused avalikustatakse 2014. aasta teises pooles.

TALIS 2013 teostatakse Eestis ESF-i programmi „Üldhariduse pedagoogide kvalifikatsiooni tõstmine 2008−2014” raames.

Detailsemat infot TALIS 2013 uuringu kohta leiab http://talis.innove.ee ja http://www.oecd.org/talis .


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!