Tartu ülikool vähendab avatud õppekavade arvu poole võrra

8. märts 2013 - Kommenteeri artiklit

Kõrgharidusreformi tõttu ei võta Tartu ülikool sel sügisel enam ligikaudu pooltele avatud õppekavadele vastu uusi tudengeid.

Võrreldes varasema koolituspakkumisega on avatud ülikooli õppekavade hulk vähenenud ligikaudu poole võrra. Tartu ülikooli vastuvõtu peaspetsialist Kaja Karo ütles ETV uudistesaatele „Aktuaalne kaamera”, et igal teaduskonnal on selleks oma põhjused.

„Kui tehti vastuvõtuplaane selleks suveks, polnud kõrgharidusreformi kõik aspektid veel täpselt selgunud,” lisas Karo. „Ülikool otsustas võtta pisut ettevaatlikuma positsiooni, kui ta oleks teinud võib-olla olukorras, kus kõik aspektid oleksid selged olnud.”

Tartu ülikooli majandusteadus­konnas olid õppekavad enne kõrg­haridus­reformi seotud suurel määral tasulise õppega ning avatud ülikooli vormis. Majandus­teaduskonna dekaani Maaja Vadi sõnul tuleb nüüd üle vaadata, millisel määral suudetakse seniste kavadega jätkata.

Ajakirjanduse ja kommunikatsiooni instituudis avatud ülikooli sellest sügisest tudengeid enam vastu ei võeta. Instituudi juhataja kohusetäitja Halliki Harro-Loit sõnas, et avatud õppe vorm on ajakirjanduse ja kommunikatsiooni instituudi erialadel olnud hea võimalus juba tegutsevatele praktikutele, kes tahavad end oma raha eest täiendada. Harro-Loidi sõnul on sellised tudengid keskendunud ja efektiivsed ning teavad, mida tahavad õppida.

„Aktuaalse kaamera” küsimusele, miks ei võiks igaüks ennast ülikoolis raha eest täiendada, vastas haridusminister Jaak Aaviksoo, et enesetäiendamine on iseenesest hea, aga ülikoolis õppimiseks peavad inimesel vajalikud eeldused olema.

„Ja kui need eeldused täidetud ei ole, siis on tegemist ikkagi pigem haridusliku pettusega kui õige kaubaga,” sõnas minister.

Aaviksoo kinnitas, et senised tasulised kohad ülikoolidele kompenseeritakse. „Lubadused on antud, raha on broneeritud eelarves ja ülikoolide rahastamine on ainuke valdkond, mis eeloleval kolmel aastal kindlalt kasvab,” lubas Aaviksoo.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!