Teaduse populariseerimise konkursi tähtaeg läheneb

5. märts 2013 - Kommenteeri artiklit

2013. aasta teaduse populariseerimise projektikonkurss on avatud, taotluste esitamise tähtaeg on 18. märts 2013. Taotlusi konkursil osalemiseks võivad esitada kõik Eesti teaduse populariseerijad, sh ka koolid, teatasid konkursi korraldajad.

Konkursi eelarve 2013. aastal on 152 000 eurot. Projekte rahastab HTM.

Tegevus võib olla suunatud nii laiemale avalikkusele kui ka väiksematele sihtgruppidele. Rahastamist võib küsida ürituste, konkursside, näituste, teaduspäevade, töötubade ja konverentside korraldamiseks, õpiotstarbeliste audio-visuaalsete materjalide koostamiseks või muuks. Reeglina rahastatakse lühiajalisi, kuni üks aasta kestvaid projekte.

Oma koolis tegevusi planeerides võiks mõelda sellele, kas on võimalik korraldada ettevõtmisi, mis hõlmaksid tervet kooli. Toredaid näiteid on tuua üle Eesti. Viimsi Koolis algatatud algkooli õpilastele suunatud teadusringis „Taibu” saavad aastaringselt 2.–5. klassi õpilased teha praktilisi katseid füüsikas, keemias ja bioloogias.

Ühes koolis algav laager, teaduspäev või konkurss võib kasvada kogu maakonda haaravaks ettevõtmiseks. Aja jooksul on suure osalejaskonna leidnud Saaremaa Ühisgümnaasiumi eestvedamisel korraldatavad „Saaremaa Miniteaduspäevad”, mis pakuvad 6.–12. klassis õppivatele noorteadlastele võimalust oma senitehtut teistega jagada, tagasisidet saada, kogemusi vahetada ning uusi teadmisi omandada.

Konguta Kooli Jukuakadeemia on arendanud laste huvi nii matemaatika ja loodusteaduste, robootika, programmeerimise ja innovatsiooni kui ka keeleteaduse ja ajaloo vastu. Tiigihüppe Sihtasutus nimetas Konguta Kooli 2011. aastal kõige innovaatilisemaks ja uuendusmeelsemaks kooliks Eestimaal.

Teaduse populariseerimisel on kaasa löönud palju koole nagu Kuressaare Gümnaasium, Lümanda Põhikool, Tallinna Reaalkool, Tartu Kivilinna Gümnaasium, Palupera Põhikool ja Jõhvi Gümnaasium.

Lisaks koolides läbiviidavale on õpilastele suunatud ka paljude teiste teaduse populariseerijate tegevused. Üks põnev ettevõtmine on Teadusbuss „Suur Vanker”, mis liikuva teaduslaborina näitab teadusteatrit koolides üle Eesti. Aastas teeb teadusbuss ligi sada väljasõitu.

Kogu piirkonna teadusharidust on edendanud TÜ Narva Kolledži Lasteülikool.

Eesti Maaülikool on korraldanud nii Taimede Lummuse päeva kui ka Elus Looduse projekti raames käiakse koolides õpitubasid tegemas. Omanäolisi tegevusi viivad teaduse populariseerimiseks ellu ka erinevad MTÜ-d. Näiteks Lasva Käsitööselts, kelle suvistes huvilaagrites näitavad nii teadlased kui üliõpilased õpilastele, kui huvitav on tegelikult teadus ning kuidas on ta seotud meie argieluga. Laagrite teemad on aasta-aastalt muutunud.

Võimalusi õpilastes teadushuvi äratamiseks on Eestis juba päris palju, teaduse populariseerimise projektikonkurss aitab ellu viia veelgi enamaid.

Lisainfot leiab aadressilt www.etag.ee/teadpop .


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!