Toimus inglise ja saksa keele üleriigiline olümpiaad

12. märts 2013 Tuuli Oder Tallinna Ülikooli keelekeskuse juhataja - Kommenteeri artiklit

Tänavu korraldas üleriigilise inglise ja saksa keele olümpiaadi gümnasistidele TLÜ keelekeskus. Kuna soovisime innustada rohkem õpilasi osalema, viisime olümpiaadid läbi kahes voorus. Piirkondlikes voorudes maakondades osales kokku üle 1000 õpilase: inglise keeles 800 ja saksa keeles 220. Mõlema olümpiaadi lõppvooru kutsuti piirkondadest 21 tublimat õpilast.

Kui piirkondlikus voorus testiti õpilaste kuulamisoskust ja keelestruktuuride tundmist, siis lõppvoor, mis toimus 1.–2. märtsil Tallinna Ülikoolis, kontrollis suulist ja kirjalikku väljendusoskust. Finalistid pidid kirjalikult esitama oma seiskoha pildil kujutatu kohta (aega 45 minutit) ja esinema loosiga tõmmatud teemal 3–4-minutise kõnega (ettevalmistusaega anti üks minut). Suulises osas hinnati monoloogilist kõnet, küsimustele vastamist ja kaasesinejale küsimuste esitamist. Lõppvoorus oli võimalik koguda maksimaalselt 30 punkti.

On heameel tõdeda, et sel aastal oli finalistide regionaalne jaotus mitmekesisem kui varasematel aastatel, mis kummutab müüti nagu pakuks heatasemelist haridust vaid suurlinna eliitkoolid. Osalejate väga ühtlast taset näitab alljärgnev punktide jaotus.

I–XII koht inglise keeles: 1. Piia Õunpuu, 28, 625 p. (Jakob Westholmi Gümnaasium, 12. kl, õp. Tiina Tiiman); 2. Rander Süld, 27, 875 p. (Leisi Keskkool, 12. kl, õp. Monika Meier); 3. Mikk Ottis, 27, 625 p. (Audentese Erakool, 12. kl, õp. Margarita Hanschmidt); 4. Erki Lomp, 27 p. (Miina Härma Gümnaasium, 12. kl, õp. Anne Aluvee); 5. Oliver Kuldmäe, 26, 625 p. (Saku Gümnaasium, 12. kl, õp. Taivi Õigus); 6. Karmen Kink, 25, 875 p. (Suure-Jaani Gümnaasium, 11. kl, õp. Ülle Ly Vohnja); 7. Kiur Olaf Sild, 25,75 p. (Viimsi Kool, 10. kl, õp. Ingrid Helmet); 8. Siim Sirel, 25, 125 p. (Tsirguliina Keskkool, 12. kl, õp. Svetlana Oper); 9. Johannes Pärtel Truusalu, 25 p. (Miina Härma Gümnaasium, 12. kl, õp. Lehti Kalme); 10. Karl- Eerik Kokk, 24, 875 p. (Rapla Vesiroosi Gümnaasium, 12. kl, õp. Tiina Lehemets); 11. Siim Palu, 24, 625 p. (Tallinna 21. Kool, 12. kl, õp. Ruth Kallas); 12. Edvard Tarantevitš, 24 p. (Tallinna Õismäe Vene Lütseum, 12. kl, õp. Susanne Adoson).

I–XII koht saksa keeles: 1. Edgar Tasane, 29,75 p. (Viljandi Gümnaasium, 12. kl, õp. Marika Kangro); 2. Silver Ojassoo, 29,25 p. (Tallinna Saksa Gümnaasium, 12. kl, õp. Küllike Kütt) 3. Britt Ingeborg Loomägi, 27,75 p. (Tallinna Reaalkool, 12. kl, õp. Mare Lillemäe); 4. Agnes Grünberg, 27,5 p. (Tallinna Vanalinna Hariduskolleegium, 10. kl, õp. Siiri Miidu); 5.–6. Jessica Dietz, 27 p. (Tallinna Saksa Gümnaasium, 12. kl, õp. Küllike Kütt); Eva-Johanna Võik, 27 p. (Lähte Ühisgümnaasium, 10. kl, õp. Varje Kaarde); 7.–8. Steven Eomois, 26,75 p. (Kadrioru Saksa Gümnaasium, 11. kl, õp. Moonika Küla); Helmi Ulrika Kirm, 26,75 p. (Hugo Treffneri Gümnaasium, 11. kl, õp. Aive Roots); 9.–11. Bogdana Androśjuk, 26,5 p. (Narva Humanitaargümnaasium, 12. kl, õp. Ljudmila Smirnova); Olga Kiss 26,5 p. (Rakvere Gümnaasium, 12. kl, õp. Kalle Lina); Laura Lahesoo, 26,5 p. (Tallinna Saksa Gümnaasium, 11 kl, õp. Reet Jõgeva ja Katharina Städtler); 12. Helen Parik, 26,25 p. (Miina Härma Gümnaasium, 11. kl, õp. Heikki Veinimäe).

Olümpiaadi viis läbi Tallinna Ülikool koos Haridus- ja Teadusministeeriumiga ning seda toetasid Austria Suursaatkond, kirjastus Avita, Briti Nõukogu, Briti Suursaatkond, Saksa Suursaatkond, Šveitsi Suursaatkond ja Goethe Instituut / Tallinna Saksa Kultuuriinstituut. Olümpiaadi pidulik lõpetamine toimus laupäeval, 2. märtsil 2013, Briti Nõukogu projekti Keelterikas Euroopa vastuvõtu raames.

Lähiajal on žüriidel kavas koostada õpilaste lõppvoorus esinemise sisuline analüüs ja see ka Õpetajate Lehe kaudu võõrkeeleõpetajateni tuua.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!