Tuglase Liiv ehk Kogutud teosed 12

8. märts 2013 Mari Klein - Kommenteeri artiklit

Underi ja Tuglase kirjanduskeskuse teadur Elle-Mari Talivee on teinud ära suure töö, toimetades, kommenteerides ja kogudes ühtede kaante vahele ligi 600 lehekülge „Tuglase Liivi” ehk Friedebert Tuglase kaks omaaegset Juhan Liivi monograafiat aastatest 1914 ja 1927, mis käsitlevad nii luuletaja elulugu ja ajakirjanikuteed kui vaatlevad ka tema loomingut.

Talivee sõnul ei ole neid kaht monograafiat seni koos vaadeldud. „Esimene ei anna päris monograafia mõõtu välja, see oli rohkem nagu õhinaga kirjutatud essee, sümbolistlik manifest, nagu selgitab selle eessõnas Jaan Undusk. Paljuski on see kantud noorusmälestusest, sellest, kui Tuglas gümnaasiumi viimases klassis käis Liivi Tartus haiglas vaatamas. Eks ta sai sellest ise ka hiljem aru, pealegi ei olnud essee kirjutamise ajal võimalik paguluses viibides uurimismaterjali koguda seepärastki võttis ta ette uue kirjutamise,” tutvustab Talivee kahe monograafia tagamaid. Esimesest, lühemast, mida Talivee sõnul sajandi jooksul pärast esmatrükki rohkem avaldatud polegi, kirjutab vastses ühisteoses oma käsitluse ka Underi ja Tuglase kirjanduskeskuse juht Jaan Undusk.

Monograafia(d) koos Talivee kommentaaride, Unduski artikli ning Talveti järelsõnaga ilmuvad lähinädalail Tuglase kogutud teoste 12. köitena.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!