AHHAA teaduskeskuses õpitakse uurides ja kogedes

6. apr. 2013 Liina Vaher AHHAA teaduskeskuse projektijuht - Kommenteeri artiklit

Kuidas näeb välja tibu koorumine munast ja tema esimesed elupäevad? Milline on sipelgate pereelu? Kuidas tekib veekeeris? Vastuseid neile ja paljudele muudele küsimustele saab otsida elus eksponaatide abil ise ja üheskoos kaaslastega.

Iga õppija on uurimusõppepäeval väike teadlane, kes uurib, vaatleb, katsetab, koondab ja analüüsib ning lõpuks jõuab põhjendatud järeldusteni. Uurimuslikul õppimisel on fookuses teadmiste ja kogemuste ühendamine.

Tartus asuv AHHAA teaduskeskus toetab uurimuslike õppepäevadega lasteaias ja põhikoolis õpetatavaid teadmisi. Eksponaatide kasutamist õppeotstarbeks juhendavad toimekad giidid, kes rühma-, klassi- või aineõpetajaga koostöös suunavad õppijaid looma seoseid eelnevalt õpitu ja teaduskeskuses kogetu vahel. Õppijate iseseisvat uurimist suunavad uurimisküsimused ja töölehed.

Lasteaedadele ja koolidele mõeldud õppepäevad toetavad riiklikus õppekavas ja tänapäevastes õpikäsitlustes olulisel kohal olevaid ülesandeid nagu õppijate individuaalne areng, õpitehnikate arendamine ja õpihuvi hoidmine. Soodne õpikeskkond AHHAA eluslooduse- ja tehnoloogiasaalis loob hea võimaluse uurivaks ja kogemuslikuks õppeks.

Mitut meelt haaravad väljapanekud ja praktiliselt kasutatavad teadussaavutused aitavad mõista, mõtestada ja seostada paljude ainevaldkondade teadmisi. Niimoodi saab loodusaineid elavdada Punase mere elustikku näitava akvaariumiga. Newtoni õunapuu ja ülekandejõul põhinevad mehhanismid ning valguse saladusi paljastavad eksponaadid, teadusteater kodukeemiast kuni füüsikaseaduste testimiseni, temaatilised töötoad, mis käsitlevad inimese anatoomiat ja füsioloogiat või lõbusat toidukeemiat, annavad koolis õpitavale praktilise väärtuse ja sobivad seetõttu hästi õppetöö näitlikustamiseks. Maailmaruumi saab tundma õppida täissfäärilises planetaariumis ning inimest ajaloolisel ja elutruul anatoomianäitusel.

Juba aprillis ootame õpetajaid ideepäevale, kus tutvustame valminud materjale, kuulame pilootõppeasutuste kogemust ja mõtleme üheskoos, kuidas tuua koolitundi elulisust.

Gümnaasiumiealistele õppijatele on AHHAA teaduskeskuses koostöös Tartu ülikooli molekulaar- ja rakubioloogia instituudiga hetkel käimas geneetika õppepäevad, kus iga päev viiakse läbi kaks praktikumi: kriminalistika ning HIV-retseptori mutatsiooni määramine iseendal.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!