Kadriorus avatakse Anne Peultier’ maalinäitus

14. apr. 2013 - Kommenteeri artiklit

Esmaspäeval avatakse Kastellaanimaja galeriis (Roheline aas 3) Šveitsis elava prantsuse kunstniku Anne Peultier’ maalinäitus „ Peatatud aeg. Le temps suspendu“, teatas Eduard Vilde muuseumi pressiesindaja.

Anne Peultier (s. 1967) on näitustega esinenud alates 2003. aastast nii Pariisis kui ka mujal Prantsusmaal ja Šveitsis. 2009. aastal pälvis ta St Gregoire’i maaliauhinna ja 2010. aastal esimese maaliauhinna 17. Poitiers’ aastanäitusel. Peultier töötab kunstnikuna plaadifirmas Zig Zag Territoires ning on kujundanud üle 150 klassikalise muusika heliplaadi.

Näitus koosneb 35 segatehnikas maalitud teosest ja tutvustab kunstniku viimaste aastate loomingut. Tema unenäolised maalid süüvivad inimhinge olemusse puudutades üksinduse, kannatuse ja teispoolsusega seonduvaid teemasid. Kunstniku sõnul inspireerib teda kõik, mis kuulub lahutamatult inimeseks olemise juurde: „Maalimine on minu jaoks kutsumus, see on teekond iseendasse, mis lubab mul avastada üha uusi paiku ja jõuda kaugustesse, kuhu ei vii ükski tavaline tee. See on võimalus kogeda inimeseks olemist nii tema kannatustes, rõõmus kui ka ilus. Sooviksin, et igas minu pildis oleks väike alge, mis ajendaks inimesi avastama iseend ja leidma sisemist rahu.”

Peultier on õppinud palju selliste meistrite nagu Velasquez, Tizian, Veronese, Zoran Mušič, Pontormo, De Kooning, Manet, Chillida jt loomingust. Teda on tugevasti mõjutanud ka klassikaline kirjandus, eriti Dante Alighieri “Jumalik komöödia”, luule, muusika, iidsed legendid ja vanatestamentlikud lood. Anne Peultier looming on tundlik dialoog iseenda ja maailmaga, mis köidab vaatajat isikupärase kujutamislaadi ja koloriidiga ning on võluv oma isetuses. “Tänaseks olen aru saanud, et kunstnik on vaid vahendaja, kes iseend täiesti unustades loob vaatajate jaoks aegruumi emotsioonide avaldumiseks ja teekonna jätkamiseks. Ma lasen maailmal kõnelda enese kaudu. Olen kogenud, kuidas iga algne mõte suubub viimaks tugevamasse hoovusesse, mis hakkab end ise aeglaselt ilmutama. Minul ei jää üle muud, kui seda mõtet järgida ja teistega jagada”.

Peultier räägib lähemalt oma kunstnikuteest ja töödest neljapäeval, 18. aprillil kell 18. Vestlusringi avab väike kontsert, kus esinevad noored andekad eesti interpreedid Theodor Sink (tšello) ja Gert-Ott Kuldpärg (saksofon).

Näituse korraldab ühing Ars Orientalis festivali „Voilà! 2013 Prantsuse kultuurikevad Eestis“ raames. Näitust ja näitusega kaasnevat kultuuriprogrammi toetavad Prantsuse Instituut Eestis, Eesti Kultuuriministeerium, Kultuurkapital, eraettevõtted ja sponsorid.

Väljapaneku kujundaja on Elna Kaasik, graafilised kujundajad on Mati Kiirend ja Inga Heamägi. Näituse meister on Arno Metsna. Näitusega kaasneb kunsti- ja luulekogu, milles Anne Peultier’ maalid on loomingulises dialoogis silmapaistva prantsuse kirjaniku Bernard Noëli (s. 1930) luulega. Kogumik sisaldab 21 eesti- ja prantsuskeelset paralleeltekstidega luuletust Noëli osaliselt avaldamata luuletsüklist „ Tindist tee” (Le Chemin d’Encre). Luuletuste eestikeelsete tõlgete autor on professor Jüri Talvet ja toimetaja Laura Talvet. Raamatu on kujundanud Inga Heamägi.

Näitus on Kastellaanimaja galeriis avatud kuni 13. maini.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!