Kuidas Tartu Rukkilille lasteaiast sai üleöö Rukkilille Vabariik

30. apr. 2013 Ly Lõhmus Tartu Rukkilille Lasteaia vanempedagoog - Kommenteeri artiklit

Selle aasta veebruaris, kui Eesti Vabariik tähistas 95. aastapäeva, leidis Tartu Rukkilille lasteaias elav Hea Mõte Kräu kasti, milles oli väga maitsev pirukas. Kräu teadis küll, et võõraid pirukaid ei tohi võtta, aga pirukas lõhnas väga isuäratavalt…

Kui Kräu oli juba pool pirukat pintsli pistnud, märkas seda samuti Rukkilille lasteaias elav Tartu Vaim Sallitallaja. „Kes lubas sul riigipirukat süüa,” küsis Tartu vaim Sallitallaja Kräu käest kurjalt. „Mis nüüd küll saab ja mis juhtub, kui riigipirukas ei jõua Eesti Vabariigi sünnipäevaks presidendi kätte?!”

Asja arutades leidsid nad, et nüüd tuleb küpsetada uus riigipirukas ning et see kindlasti ka valmis saab, on Eesti Vabariigi sünnipäevanädalal vaja Rukkilille lasteaias välja kuulutada Rukkilille Vabariik.

Mõeldud-tehtud! Rukkilille Vabariigi esimesel päeval valiti kõigepealt president, kelleks sai lasteaia direktor. Siis määrati ametisse täidesaatev võim ehk valitsus. Rahandusministriks sai majandusala juhataja, suure töövaldkonna ja -koormusega kultuuriministri ametit pandi pidama õppealajuhataja, muusikaõpetaja ja liikumisõpetaja. Toiduministritena hakkasid tööle kokad, põllumajandusministriks määrati aednik ja remondimees. Rukkilille Vabariigi kohalike omavalitsuste juhtideks-linnapeadeks said iga rühma kaks õpetajat, keda aitasid muul ajal õpetaja abina töötavad abilinnapead. Võim kuulus Rukkilille Vabariigis mõistagi kodanikele ehk meie lastele.

Uue riigipiruka küpsetamisega läks aega ning et see tähtis töö igati õnnestuks, toimetasid Kräu ja Sallitallaja Rukkililles ning ajasid seal tähtsaid riigiasju. Juba Rukkilille Vabariigi teisel päeval kuulutati Rukkilille Vabariigi määrusega nr 251 välja Naeratamise seadus, mis sätestas: „Naeratan nii suurelt, kui oskan ja nii paljudele kui võimalik.”

Kolmandal päeval andis Rukkilille Vabariigi valitsus välja seaduse nr 252 ehk hea lapse seaduse. See ütles: „Headus su sees saab kasvada ainult siis, kui sa teed vaid häid tegusid.”

Neljandal päeval jõustas Rukkilille Vabariigi valitsus seaduse nr 253, mis sätestas: „Mängin rõõmuga.” Pärast mängude seaduse jõustumist jagas Sallitallaja igasse rühma ka uusi mänge. Liblikate rühma lastele meeldisid mängudest kõige enam „Ütle mulle” ja „Presidendi kass”.

Vabariigi viies päev, reede, oli väga tähtis ja eriline, sest külla tuli presidendi saadik, kes rääkis oma tegemistest. Ühtlasi sai sel päeval valimis suur riigipirukas, mille presidendi saadik sai viia presidendile.

Lapsed laulsid, tantsisid ja Rukkilille õpetajad tantsisid rahvatantsu „Süda tuksub”.

Koos südame tuksumisega tänasid Hea Mõte Kräu ja Tartu Vaim Sallitallaja kõiki osalisi Rukkilille Vabariigis tänukirjadega ja andsid juhtimise üle Tartu Rukkilille lasteaia direktorile.

Olime kogu riigi aastapäevanädala väga heas meeleolus, peale selle tõi iga päev kaasa üllatusi. Selline toimetamine liidab lasteaia töötajaid, lapsi, lapsevanemaid. Lapsevanemad olid meil sel nädalal suured abilised ja toetajad. Lapsed jutustasid aga kodus oma päeva sündmusi põhjalikult ja õpetasid uusi mänge ka oma perele.

Tänan väga Rukkilille lasteaia Pääsulinnu rühma aktiivseid õpetajaid Kertu Lobjakovat ja Gaidy Kesa, kes kinkisid meile nii sisutiheda nädala.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!