Loodusmuuseumi näitus lahutab müüdid ja tegelikkuse

6. apr. 2013 Liis Rohtmets Eesti loodusmuuseumi kommunikatsioonijuht - Loodusmuuseumi näitus lahutab müüdid ja tegelikkuse kommenteerimine on välja lülitatud

Näitus „Ohtlik loodus: müüdid ja tegelikkus” on rehabilitatsiooni­programm loodusfoobikutele. Kuna hirmutav on eelkõige see, mida ei tunne, jagab näitus praktilisi teadmisi loodusega taastutvuse sõlmimiseks.

Looduses pole ükski liik ohtlik iseenesest. Kes ühele surmakuulutaja, see teisele toit. Mis inimesele näib kuritahtliku käitumisena, on looma jaoks vahend liikidevahelises konkurentsis ellujäämiseks. Igal liigil on oma koht ja roll ning kellegi „väljakirjutamisel” võib kogu süsteem osutuda pikemas plaanis jätkusuutmatuks.

Inimeste (ala)teadvuses on koha leidnud mitmed eksiarvamused ja hirmud. Nii kardetakse ämblikke ning arvatakse, et puuvõras passiv ilves plaanib rünnakut. Tegelikult püüab ilves saaki vaid maapinnal ning tema kõige kogukam saak on metskitsed. Eestis elavad ämblikud aga on surmavalt mürgised vaid endaga samas kaalukategoorias putukate ja teiste väikeste selgrootute jaoks. Inimesele on nad ohutud.

Siiski ei räägi näitus ainult müütidest ega keskendu vaid loomariigile. See jagab praktilisi teadmisi ka seente ja taimede kohta ning kirjeldab põhjendatud ohtusid: milliste taimede söömist-katsumist peab kindlasti vältima ning kuidas eristada surmavalt mürgiseid seeni nende söödavatest teisikutest. Näiteks millised on tõsiseid terviseprobleeme tekitavad salu-siumarja ja näsiniine marjad ning kuidas teha vahet valgel kärbseseenel ja metsšampinjonil.

Eesti loodusmuuseum asub Tallin­na vanalinnas aadressil Lai 29a ja ootab külastajaid kolmapäevast pühapäevani kella 10–17. Näitus „Ohtlik loodus: müüdid ja tegelikkus” on avatud 12. aprillist kuni seenenäituseni septembrikuus.