Maaülikooli doktoritöö osutus plagiaadiks

19. apr. 2013 Sirje Pärismaa - Kommenteeri artiklit

Eesti maaülikooli tehnikateaduste doktoritööde kaitsmiskomisjon tunnistas 16. aprillil plagiaadiks Andres Menindi jaanuaris kaitstud doktoritöö ning tühistas autorile antud filosoofiadoktori kraadi.

Maaülikooli õppeosakonnale laekunud vihje järel telliti ekspertiis, mille käigus kontrolliti kõnealuse töö teksti kolme plagiaadituvastusprogrammiga ning saadud tulemusi analüüsiti, arvestades rahvusvahelist praktikat.

Õppeprorektor Paavo Kaim­re sõnul on juhtum kahetsusväärne. Esmakordselt maaülikooli ajaloos osutus doktoritöö plagiaadiks ning kraad tühistati. Töös kasutati lõike teiste autorite töödest nendele korrektselt viitamata, millega rikuti nii ülikoolis kehtivat korda, autoriõiguse seadust kui ka teadlaste eetikakoodeksit.

„Lauskontrolli samas ko­­mis­jonis kaitstud teiste dok­to­ri­tööde üle siiski tegema ei hakata,” lisas Kaimre.

Andres Menind ütles Delfile, et suure tõenäosusega vaidlustab ta otsuse, selleks on tal halduskorras aega vähemalt 30 päeva. Menind viitas ka tõsiasjale, et maaülikoolil sisuliselt puuduvad dokumendid, mis käsitlevad doktoritöö vormistamist.

Paavo Kaimre ei saa viimase väitega nõustuda. Teadustööde vormistamise nõuded, kaasa arvatud juhised viitamise kohta, on kättesaadavad instituutide kodulehtedel ning teemat käsitletakse ka doktorikoolis.

„Seega peaksid doktoritööni jõudnul põhimõtted selged olema. Kaitsmiskomisjoni liikmed usaldavad selles osas kaitsjat,” ütles Kaimre.

Menindi doktoritöö „Pe­cu­liari­ties of pretreatment and fuels refining of biomass” juhendaja oli maaülikooli tehnikainstituudi professor Jüri Olt, oponent professor Dagnija Blumberga Riia tehnikaülikooli energia ja elektrotehnika instituudist.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!