Mõningaid mõtteid metsaistutamisest

6. apr. 2013 Mati Alla - Kommenteeri artiklit

See mõte on mind vaevanud juba hulk aega. Võib-olla tekib sellest mingi arutelu või mõttevahetus. Mul pole ei pedagoogilist ega metsandusharidust. Aga mul on lapsed ja lapselapsed. Ja nii edasi …

Sest on juba üle tosina aasta, kui omavahelises jutuajamises hakkasime rääkima oma metsaistutuspäevadest. Eks need olid pisut nostalgiahõngulised jutud. Arutasime, et praeguse aja koolilapsed on sellest kenast kombest ilma jäänud. Ja mõtlesime, miks.

Varem oli asi lihtne. Metsa­majandid ajasid kõik ise korda. Uuesti alustamisel tekkis korraga palju probleeme. Millega istutada, kujutage ette – kuhu istutada, transport ja palju muud. Pakkusime oma ideed mitmele asutusele. Lõpuks sai eestvedajaks Kesk-Eesti noortekeskus oma energilise juhatajaga.

Istutuskohtadega leidsime töö käigus oma arust hea lahenduse. Tol ajal oli päevakorral kohalike prügi mahapanekukohtade ja prügilate sulgemine. Arvasime, et ega Juku isa üle poja istutatud puude prügilasse sõida – saaks laste kaudu kasvatada pisut ka nende vanemaid – ja küllap jätab Juhangi selle tembu tulevikus tegemata.

Esimesed istutajad käisidki seal metsastamas. Osa istutuspaiku leidsime isiklike tutvuste abil. Pärast kerget kohandamist ja pisut käepärasemate varte valmistamist valmisid talutavad töövahendid – tuletõrje­labidatest.

Siis asutati koolimetsade ühing. Seal oli väga meeldiv seltskond, kaasalööjaid kõigilt aladelt: esimeste koolimetskondade rajajaid, praegu toimivate koolimetskondade eestvedajaid, ministeeriumide inimesi, ja mis peamine: kõik toimetasid ühe eesmärgi nimel – järelkasv!

Õuesõpe võttis hoogu, jõudis teleekraanile. Tekkis lootus, et kõige selle rahastamine jõuab kord ka eraldi eelarvereale. Paraku vahetus valitsus ja asi natuke vaibus.

Aga Järvamaal tegutsetakse edasi. Olen ise küll aktiivsest tegevusest kõrvale jäänud, aga kodulehe kaudu jälgin neid ikka. Mitu korda on nende tegevus äratanud keskkonnaministeeriumi tähelepanu. 2005. aastal pälviti isegi keskkonnateokese tiitel. Tänavu jaanuaris tehti algust juba 13. hooajaga. Kui osavõtjate arv ületab 10 000 piiri, võib öelda, et ettevõtmine on edukas.

Tekib ainult kiusakas küsimus: kas see on vaid järvakate privileeg? Kui nüüd haridus- ja keskkonnaministeerium paneksid seljad kokku, siis oleks „Hoia metsa” koos metsaistutuse ja kõige kaasnevaga ka suuremate linnade lastele kättesaadav. Usun, et KENK ja koolimetsade ühing on nõus oma kogemusi jagama.

Kui sirvisin raamatut „Paide vanadel fotodel”, leidsin kaks mõtlemapanevat fotot. Lapsed läksid metsa istutama ja lapsed tulid metsaistutuselt. Mõlemad rongkäigud toimusid sinimustvalgete all. Juba siis peeti seda tähtsaks ürituseks. Kas meil ei tuleks vaadata rohkem oma maa poole? Sellega ma ei taha sugugi pisendada suurepärast ettevõtmist „Teeme ära!”. See hüüti välja nii kõva häälega, et kuuldi kaugemalgi. Hüüdkem nüüd: „Hoia metsa!”

Harva juhtun istutatud metsa juurde, mida praegu võib juba julgelt noorendikuks nimetada. Ja alati meenub mulle pildike selle metsa istutamisest. Selle seltskonna kõige väiksemad tulid oma tööjärjelt. Ühel pikkust pisut rohkem kui labidal, teisel kippus ämber mätaste taha kinni jääma. Mütsid viltu peas, näod töö­tegemisest kriimud. Aga silmad olid sära täis! Ja siis kuulutati uhkelt: „Meie istutasime 48 taime!” Olin neid vargsi ennegi jälginud ja teadsin, et vahepeal läks lugemine sassi ja tuli otsast alustada. Aga nende olek ja rõõm tehtust on mulle olnud suurimaks tasuks. Vaimusilmas näen paari käsikäes seisatamas ja oma­istutatud metsa vaatamas. Mõne aja möödudes tullakse juba kolmekesi tulevase metsaistutajaga isa-ema tööd ­vaatama.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!