Projektipäevad Tallinna Mustamäe Humanitaargümnaasiumis

24. apr. 2013 Kristel Paju Tallinna Mustamäe Humanitaargümnaasiumi 8. klassi õpilane - Kommenteeri artiklit

Tallinna Mustamäe Humanitaargümnaasiumis toimusid 2012/2013. õppeaastal projektipäevad, mis korraldati veerandi viimasel päeval. Projektipäeva eesmärk on kaasata võimalikult palju õpilasi ja õpetajaid viimast veerandi päeva lõbusalt veetma, anda õpilastele võimalus avastada midagi uut, mida õppekavas pole ette nähtud.

Selline idee tuli keraamika- ja meediaõpetuse õpetajal Jelena Lüteril. Tema arvates oli vaja viimased veerandi päevad muuta projektipäevadeks, mil ei toimu statsionaarset õppetööd, õpilased aga saavad endale valida meelepäraseid tegevusi neile pakutud töötubade nimekirjast. Jelena Lüteri sõnul on projektipäevad hea võimalus parandada õpilaste ja õpetajate vahelisi suhteid ning muuta õppeprotsessi põnevamaks.

Kõik pakutavad töötoad olid jaotatud kolme suunda: TEADUS, KUNSTID, HUMANITAARIUM. Kokku toimus kolm projektipäeva: sügise projektipäev, talve projektipäev, kevade projektipäev.

Õpilased olid vanuseastmeti ära jaotatud ning töötoad toimusid teatud kellaaegadel ja korraga ainult ühe astme õpilastele: 4.–6. klass, 7.–9. klass, 10.–12. klass.

Projektipäevade analüüsist selgus, et TEADUSE suunast meeldisid õpilastele järgmised töötoad: „Matemaatilised trikid”, „Rääkiv kaart”, „Keemikute klubi”, „GeoGebra”. HUMANITAARIUMI suund meelitas õpilasi selliste nimetustega nagu „Koomiksituba”, „Luule tuuled”, „My day as a comic book”. Paljud võtsid osa ka KUNSTI suuna pakutavatest töötubadest „Stomp”, „21. sajandi arhitektuur”, „Animatsioon”, „Mosaiik”, „Kunst köögis“ jt.

Õpilaste arvamus toimunud projektipäevade kohta näitab, et kõik tegevused olid eelnevalt läbi mõeldud ning organisatsioon oli heal tasemel. Õppijate sõnul oli kõige positiivsem see, et nad said midagi uut teada, katsetada, avastada ja luua. Lisaks sellele õppisid nad üksteist paremini tundma ning suureks plussiks on, et kõik osaoskused olid kaasatud. Õpetajad väidavad, et said uue ja huvitava kogemuse. Üks pedagoog ütles, et õpilaste suhtumine töösse oli kordades tõsisem ja põhjalikum, kui tavalistes tundides. Kõik kooli töötajad on arvamusel, et projektipäevad on suurepärane võimalus tekitada õpilastes suuremat huvi kooliainete vastu ning näha maailmaasju teisest vaatenurgast.

Kooli uue traditsiooni initsiaator Jelena Lüter jäi läbiviidud projektipäevadega rahule ning tegeleb sellega ka edaspidi.

Soovin palju häid ideid ja loovaid õpilasi.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!