Tartus kõneldakse homme lastekirjanduse tüvitekstidest

9. apr. 2013 - Kommenteeri artiklit

Kolmapäeval, 10. aprillil kell 10 algab Tartu linnaraamatukogu saalis lastekirjandusepäev, mille teema on seekord “Tüvitekstid ja ajakaja laste- ja noortekirjanduses”.  Sõna võtavad lastekirjanduse uurijad Jaanika Palm ja Krista Kumberg, Tallinna Ülikooli (TLÜ) õppejõud Ave Mattheus ja Tartu Ülikooli (TÜ) õppejõud Ele Süvalep, kirjastuse TEA peatoimetaja Tiiu Valm ja teised. Kuulama ja kaasa mõtlema on oodatud kõik kirjandushuvilised, teatas raamatukogu pressiesindaja.

“Tüvitekstina võiks mõista ühisest esivanemast põlvnevat tekstide või lugude kogumit. Võib-olla on kõik uued tekstid varem ilmunud originaali tõlgendused? Kirjanik võib seda tunnistada või ignoreerida, aga ta võib varem ilmunu teha ka oma teksti osaks, sellelt tuge ja kindlust otsides või hoopis seda parodeerides,” ütleb ettekandepäeva korraldaja Ädu Neemre.

Kirjanduspäeva avab Jaanika Palm, kes kõneleb Aino Pervikust. Kavas on kümme ettekannet, TÜ õppejõud Ele Süvalep analüüsib robinsonaade, Triin Lees avastab lasteluule seeneniidistikku, piiblilugude minevikust ja kohast tänases kirjanduses räägib TLÜ õppejõud Ave Mattheus ning muinasjuttude iseseisva elu üle arutleb Krista Kumberg.

Tartu linnaraamatukogu laste-ja noorteosakond korraldab algupärase lastekirjanduse päeva juba viieteistkümnendat korda ning see saab teoks koostöös Eesti Lastekirjanduse Keskuse, Tallinna ja Tartu ülikooli ning paljude pühendunud kirjandusuurijate toel.

Algupärase lastekirjanduse päev pakub võimaluse kokku saada ning omamaise laste- ja noortekirjanduse üle arutleda kõigile neile, kes sellega oma igapäevatöös kokku puutuvad. Kuulama ja kaasa mõtlema on oodatud kõik, kes oma ameti või hingelaadi poolest on laste- ja noortekirjandusega seotud või selle vastu tõsist huvi tunnevad.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!