Väike-Maarjas anti üle Wiedemanni keeleauhind

25. apr. 2013 Raivo Juurak - Kommenteeri artiklit

Väike-Maarjas tähistati 24. ja 25. aprillil F. J. Wiedemanni keeleauhinna asutamise 25. aastapäeva rahvusvahelise keelekonverentsiga ja anti üle keeleauhind 2013. Konverentsi avas president Toomas Hendrik Ilves, toonitades ühe mõttena seda, et tänapäeval oleneb eesti keele elujõud ja tulevik paljuski tehnoloogilistest tugisüsteemidest, sest suur osa keelekasutusest on läinud internetti.

Ettekannetega esines konverentsil tunnustatud keeleteadlasi Helsingist, Oulust, Iževskist, Joškar-Olast, Riiast ja mujalt. Elevust tekitasid aga ka kooliõpilaste ettekanded. Nii esitati palju küsimusi Viljandi gümnaasiumi õpilastele Merli Mändulile ja Toomas Koitmäele, kes uurisid, miks teevad poisid tüdrukutest rohkem õigekirjavigu. Diskussiooni tekitas ka Väike-Maarja gümnaasiumi õpilase Kert Ojasaare ettekanne, mis keskendus võõrkeeltest laenatud tsitaatsõnadele.

Wiedemanni keeleahinna 2013 laureaadiks kuulutati legendaarne õppejõud ja eesti vana kirjakeele teenekas uurija Valve-Liivi Kingisepp. Ta istutas Väike-Maarja keeletammikusse oma tamme ja esitas pealtvaatajatele maagilise regivärsilise tammelaulu.

Oma keeletamme istutas ka president Toomas-Hendrik Ilves. President Ilves toonitas tamme istutades, et puud kasvavad ise, kuid oma emakeelt on vaja kogu aeg hoida.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!