Väike-Maarjas tuleb kõrgetasemeline keelekonverents

23. apr. 2013 - Kommenteeri artiklit

Väike- Maarja rahvamajas tähistatakse 24.—25. aprillil Wiedemanni keeleauhinna 25. aastapäeva esindusliku rahvusvahelise konverentsiga „Emakeelne Eesti, emakeelne Euroopa II”, mis on pühendatud Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhinna asutamise 25. aastapäevale, teatas haridus- ja teadusministeeriumi pressitalitus.

Konverentsi avab president Toomas Hendrik Ilves, kes istutab keeleauhinna asutamise aastapäeva puhul tamme. Tavakohaselt istutab keeletammikusse puu ka konverentsiaasta laureaat, kelleks tänavu oli Valve-Liivi Kingisepp.

Wiedemanni keeleauhinna on saanud kokku 33 keeleinimest, esimesena 1989. aastal Henn Saari.

Kahepäevase konverentsi kavas on 21 ettekannet viies plokis: õpilas- ja üliõpilasettekanded, keeleauhinnavaldkondade, leksikograafia-, fennougristika- ja keeleplaneerimisettekanded. Esinemiskeeled on vastavalt konverentsi nimele emakeeled: eesti, liivi, mari, udmurdi, komi, saami, saksa ja ungari. Võõrkeelsetest ettekannetest on kirjalik tõlge eesti keelde. . Tänavune laureaat Valve-Liivi Kingisepp peab ettekande teemal „Eesti kirjakeele sõnavara kujundajate ja uurijate jälgedel”.

Esitletakse raamatuid „Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhind 25” ja „Kas siis selle maa keel …?” ning Väike-Maarja Õppekeskuses on avatud keeleauhinna teemaline näitus. Toimuvast teeb veebiülekande Tartu Ülikooli multimeediakeskus, ülekannet saab mõlemal päeval jälgida aadressil www.uttv.ee .

Konverentsi kava leiab siit.

Konverentsi korraldavad Eesti Keele Instituut, Eesti Keele Sihtasutus, Eesti Rakenduslingvistika Ühing, Emakeele Selts, Haridus- ja Teadusministeerium, Väike-Maarja Gümnaasium, Väike-Maarja Vallavalitsus ja Väike-Maarja Õppekeskus, toetavad Eesti Kultuurkapital ja Hasartmängumaksu Nõukogu.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!