Vene Kultuurikeskuses tehti ajalugu

9. apr. 2013 Eda Maasik Tallinna Kiisupere Lasteaia õpetaja, MTÜ Kasside Boogie projektijuht - Kommenteeri artiklit

„Kes ütles njäu?” oli esimene lasteraamat, mida lapsepõlves lugesin… 3. aprillil hõiskas u 650-häälne ühendkoor „Njäu!” ülelinnalise lasteaialaste laulu- ja tantsupeo lõpus, K. Kuuse laulu „Kasside boogie” viimases taktis.

Viis aastat on toimunud Kasside Boogie laulufestivalid. Igal aastal on olnud huvi suur ja osavõtt aktiivne. Alati oleme püüdnud lisada formaati midagi uut, jälgides samal ajal hoolikalt põhieesmärkide prioriteetsust.

Projekti 6. aastal toimusid kõikides linnaosades Kasside Boogie lauluvõistlused, väikesed „boogie’d”. Võitjad said õiguse esitada oma võidulaul Vene Kultuurikeskuse suurel laval. Kõikidele ülejäänud lasteaedadele kingiti K. Kuuse CD „Kiisulaulud”, mis muu hulgas sisaldasid ka tantsu- ja laulupeo kohustuslikke laule.

Laulupidude traditsioon ulatub aastasse 1869. Osales 46 meeskoori.

46 lasteaia lapsed laulsid ja tantsisid Kasside Boogie laulu- ja tantsupeol… Kokkusattumus? Numbrimaagia?

19. sajandi teisest poolest tänaseni on muutunud inimesed, nende väärtushinnangud, mõtlemine, muusika, palju muudki.Kasside Boogie 1

Laulu- ja tantsupeod on meie uhkus, ülemaailmne fenomen. Suure koori ühendav jõud ja energia loob midagi sõnulseletamatut, mida peab ise kogema. Siis ununevad prooviperioodi tülpimus ja keerulise helikeele rägastikus (ah neid kavakoostajate ambitsioone!) kaotsi läinud laulurõõm.

3. aprillil pakatas VKK tõelisest elurõõmust. Laulud vaheldusid tantsudega: „rokiti täiega”, lauldi südamlikku ballaadi või vihuti „Kaera Jaani”.

Kuna meie pidude üks eesmärke on lõimumine, siis oli seegi laulu- ja tantsupidu kakskeelne.

Rääkisime ka tõsistest asjadest: koduloomade eest hoolitsemine, vastutamine, heatahtlik suhtumine erinevustesse, kiusamine, selle hukkamõist, kile hooletu viskamine loodusesse, mis võib kaasa tuua loomade hukkumise.

Nagu alati, juhtisid pidu maskottkassid Mona ja Lika.

Üllatuskülalisteks oli õpetajate organisaatorite kostümeeritud „kassikoor”, kes ühislaule lavalt kaasa laulis ja liigutusi ette näitas.

Nii hästi laulvat, säravate silmadega ühendkoori igatseks vist iga dirigent.

Aasta tagasi oli „Kasside Boogie” laulu- ja tantsupidu pelgalt unistus. Tänaseks on see tehtud ja antud formaat tundub olema ideaalilähedane. Sama seisukohta jagasid „veteranid”, kes olnud kõikidel „boogie’del”, paljud tänama tulnud õpetajad, lapsevanemad ja ilmselt ka selle lasteaia lapsed, kes loomakostüümide vahetamise kombinesoonide vastu pooleli jätsid ning Mona kallistustega üle külvasid. Suurim austus ja tänu!

„Kasside Boogie” toimkonna nimel tänan veelkord kõiki toetajaid ja koostööpartnereid, kes selle aasta projektile kaasa aitasid, eelkõige Tallinna linna, Haridusametit, AS-i Viru Keskus, Vene Kultuurikeskust, paljusid eraisikuid, õpetajaid, lapsevanemaid ja muidugi meie võrratuid lapsi.

„Mis maa see on”, kus paljudel on nii raske, et lahkutakse välismaale?

„Mis maa see on”, kus paljude hing ussitab kadedusest?

„Mis maa see on”, kus pisipõnnid teevad suuri asju?

See ongi mu EESTIMAA…

Kasside Boogie 2


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!