Aprill – sportlik tervisekuu Tabasalu lasteaias Tibutare

7. mai 2013 Anna Sõõrd Tabasalu lasteaed Tibutare liikumisõpetaja, pedagoog-metoodik - Kommenteeri artiklit

Tabasalu lasteaed Tibutare on tervist edendav lasteaed. Kogu kollektiiv pöörab suurt tähelepanu laste tervist mõjutavatele aspektidele, sealhulgas mitmekülgsele liikumistegevusele. Ühendades mängu ja õppimise õuesoleku, meeskonnatöö ja kehalise liikumisega kujundame lastes eluterveid harjumusi.

Lihavõtte mängupidu

Esmaspäeva hommikul, 1. aprillil oli Tibutare 30-meetrine koridor kujundatud spordivahendite abil põnevaks takistusrajaks ning algas sportlik lihavõtte-teemaline mängupidu. Koostasime viis kontrollpunkti, igas neist tuli täita mingi ülesanne või mängida mäng. Kõikidel lastel oli võimalus mõelda ennast lihavõttejänese rolli, kes peab olema tugev, kiire, tark ja osav ning jõudma iga lapseni. Selleks tuli jänesel silmad-kõrvad lahti hoida, sporti teha ning oma peaga mõelda. Abiks tegevuspunktide leidmisel oli orienteerumiskaart lasteaia plaaniga.

Tervisenädal

Tervisenädal saabus lasteaeda 15.–19. aprillil virgutava hommikvõimlemise ja tantsudega saalis, kus võimles ja tantsis hoogsalt koos kogu Tibutare pere.

Hommikvõimlemise läbiviijateks olid nelja vanema rühma lapsed: Kiisud, Piilud, Sipsikud ja Muumid, kes said oma õpetamisrolliga suurepäraselt hakkama. Mõni tants hakkas lastele niivõrd meeldima, et läks kordamisele. Lapsed soovisid järgmisel aastal kindlasti veel sellist võimlemist-tantsimist ise läbi viia.

Tervisematk

Kolmapäeval, 17. aprillil tähistasime Sipsikute rühma eestvedamisel üleriigilist Südamenädalat tervisematkaga „Tunne puid” Tabasalu looduspargis „Inglise miili” rajal. Matka käigus tuli ära arvata puudega seotud mõistatusi ning korrata üle looduspargis kasvavate puude nimetused. Matk lõppes maitsva kosutava terviseampsuga ning lapsed said rühmas lahendamiseks kaasa toreda ristsõna.

Tibutare MV rahvastepallis

Nädal hiljem, 24. aprillil oli lasteaia saal siginat-saginat täis. Tibutare kõige suuremad – sügisel kooli minevad lapsed Kiisude ja Piilude rühmast pidasid tulist rahvastepalli-lahingut. Võistkonnad moodustati loosimise teel eri rühma lastest. Iga laps valis endale enim meeldinud käepaela ja moodustuski neli võistkonda: Punased, Kollased, Sinised ja Rohelised, kes võistlesid omavahel turniirisüsteemis. Mängud olid põnevad ja tasavägised ning võistluspinget jagus turniiri lõpuni.

Sellises ühismängus said lapsed ennast igati proovile panna ning harjutada meeskonnatööd ja reeglitest kinnipidamist. Lõpptulemusena said kõik lapsed auhinnatud Tibutare medaliga. Valiti välja parim mängija poiste ja tüdrukute hulgast. Parimatest-parimateks osutusid Aron Kaljurand ja Katariina Luhakooder.

Koos mängimine õpetas lastele suhtlemist, tegutsemist kooskõlastatult uusi mängukaaslasi arvestades ja see oli mõnigi kord laste jaoks raske. Kõiki neid oskusi läheb vaja sügisel nende esimesel kooliteel.

rahvastepall

Sportides lasteaiast kooli – Harku valla koolieelikute sportlik kohtumine

Aprillikuu viimasel nädalal kohtusid koolieelikud Tabasalus, et katsuda rammu teatevõistlustel ning köieveos. Korvpalliplatsile kogunesid lapsed valla kuuest lasteaiast. Kokku oli osavõtjaid ligi 80 ja kohtuti teist korda.

Vaatamata tuulisele ilmale särasid laste silmad ja õhetasid põsed. Päike ja tuul aitasid rõõmsale meeleolule kenasti kaasa. Üheskoos on alati tore suhelda, sportida-võistelda ja leida uusi sõpru. Sellises suures seltskonnas koos olles tuleb üksteisega arvestada ning olla tähelepanelik ja teha meeskonnatööd. Kõiki neid oskusi lihvisidki tulevased koolijütsid. Ootame ju kõik, et kooliminev laps on terve ja tubli ning aktiivne. Õues sportides hoiamegi oma lapsed terved ning tugevad.

Sportlik päev algas soojendusvõimlemisega, kus eeskuju näitasid Tallinna Ülikooli Pedagoogilise Seminari üliõpilased. Ühiselt tõsteti suures ringis pöidlad püsti ning tantsiti lisaks lõbusat Soome seltskonnatantsu. Lihased soojaks võimeldud ja tantsitud asuti sportima. Järgnevad teatevõistlused olid meeskondlikud ning nõudsid osavõtjatelt ennekõike osavust, kiirust ja taiplikust – kõik koolilapsele väga vajalikud omadused.

Viie võistluse ja võistkonnaliikmete hea koostöö tulemusel läks Harku valla teatevõistluste võitja rändkarikas Pangapealse Lasteaeda, teiseks tuli Tabasalu lasteaed Tibutare ja kolmandaks tasavägises võitluses Alasniidu Lasteaed.

Köieveo võitjate rändkarika viisid koju Tabasalu Teelahkme lasteaia poisid, teiseks tuli Alasniidu Lasteaed ja kolmandaks Pangapealse Lasteaed.

Võistlused olid toredad ja väsitavad. Lastele pakkus võistlemine palju erinevaid elamusi: elevust, rõõmu, rahulolu, omandati võistluskogemusi, tunti kaotuskibedust, nauditi võidurõõmu ja leiti naaberlasteaedadest uusi sõpru.

Sportlik päev lõppes põneva loosimisega. Õnnelikke omanikke ootasid Zelluloosi batuudikeskuse päevapiletid, Tabasalu Spordikompleksi kinkekaardid, Harku valla helkurid ja võtmehoidjad ning „Tere Piima” värviraamatud. Iga laps sai midagi, lisaks läks veel igasse lasteaeda suur kommituutu kulutatud energia taastamiseks ning tänukiri võistlustel osalemise eest.

Aitäh kohtunikele, kõikidele lastele, õpetajatele ja sõpradele, kes meiega koos sportliku päeva veetsid.

Fotod: Raili Kont-Kontson, Irena Borman-Eskor, Ene-Ly Lehtmaa


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!