Baltimaade saksa keele olümpiaad

20. mai 2013 Piret Steinberg, Rakvere Reaalgümnaasium; Reet Jõgeva, Tallinna Saksa Gümnaasium ESÕS-i liikmed - Kommenteeri artiklit

Aprilli lõpus viibisid Tallinnas Baltimaade kaksteist parimat saksa keele tundjat. Olümpiaadi avas ESÕS-i aseesimees Piret Steinberg. Kokkutulnuid tervitas saksa keele ainenõunik Eestis Silke Pahlitzsch. Balti noored võistlesid eri osaoskustes: lugemine, keelestruktuurid ja sõnavara, etteütluse kirjutamine ning saksa keelt kõnelevate riikide maiskonnalugu.

Nauditavaks kujunes olümpiaadi suuline voor, kus osalejad pidid toime tulema etteantud igapäevaste olukordadega. Rollimängudes tuli kehastuda nt kelneriks, kes pidi välja vabandama kokkade maitsetu supi, või siis koolidirektoriks, kelle ülesanne oli selgitada õpilaste esindajale koolivormi vajalikkust. Imetlusväärselt nutikad ja loomingulised oldi toodete reklaamimisel, müües maha nt aukudega kivi kui erakordselt haruldane kuukivi. Pingeline olümpiaadipäev tipnes kutsega Saksamaa suursaadiku Christian Matthias Schlaga vastuvõtule tema residentsis, kus viibis ka Saksamaa saatkonna kultuurinõunik Miriam Ströbel.

Auhinnalised kohad Lätti ja Eestisse

Auhindade üleandmisel viibisid Saksamaa Liitvabariigi suursaadik Christian Matthias Schlaga, Austria suursaatkonna esimene sekretär ja konsul Cornelia Godfrey, Saksamaa Liitvabariigi saatkonna kultuurinõunik Miriam Ströbel, saksa keele ainenõunik Eestis Silke Pahlitzsch ja Eesti saksa keele õpetajate seltsi esinaine Signe Ilmjärv. Rahvusvaheline žürii koosseisus Rita Esser, Michael Plepis, Helle Kasesalu ja Reet Jõgeva tõdes rõõmuga koolinoorte väga head keeleoskust ja suurepäraseid maiskonnaloolisi teadmisi saksa keelt kõnelevate maade kohta. Baltimaade kuuenda saksa keele olümpiaadi esikolmikusse kuulusid Terēze Šmēmane ja Artūrs Līvmanis Lätist ning Steven Eomois Eestist.

Auhinnad olid välja pannud Saksamaa Liitvabariigi suursaatkond, Austria suursaatkond, Tallinna saksa kultuuriinstituut, kirjastused TEA ja Hueber. Olümpiaadi läbiviimist toetas hasartmängumaksu nõukogu.

„Saksa kevad”

Baltimaade olümpiaad oli piiriülene võistlus „Saksa kevade” programmis. „Saksa kevadega” ei lõpe veel saksakeelsed õpilasüritused käesoleval õppeaastal. Neid jagub mais paljudesse koolidesse. Nii püsib saksa keel ikka õpilaste ja õpetajate südames.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!