Brittidele pikemad koolipäevad

3. mai 2013 - Kommenteeri artiklit

Briti haridusminister Michael Gove tahab pikendada koolipäevi ja lühendada suvevaheaega, mis teeks töötavate vanemate elu praegusest lihtsamaks. Tema sõnul võiks kool kesta järgmisest septembrist kella 16.30-ni ja suvevaheaeg vaid ühe kuu.

Gove’i hinnangul pärineb koolikorraldus ajast, mil domineeris põllumajanduslik ühiskond, ja tänapäeval on see täiesti aegunud. „Kui mina käisin Aberdeenis koolis, käisime oktoobris põllul kartuleid võtmas, aga see aeg on ju möödas,” ütles Gove.

Õpetajate liidu juht Christine Blower on Gove’i ettepanekule vastu, öeldes, et inglise lapsed juba veedavad rohkem aega klassiruumis kui enamikus riikides ja neil on üks lühemaid suvevaheaegu. Praeguse lepingu järgi töötavad Briti õpetajad 195 päeva aastas ning õpilaste kooliaasta on 190 päeva pikk. Suvevaheaeg kestab Inglismaal kuus nädalat ja koolipäev kella 9–15 või 15.30-ni. Koolides, kus on rohkem vabadust oma elu korraldada, käivad lapsed juba praegu kauem koolis kui riigikoolis.

Gove tõi eduka hariduse eeskujuks Aasia riigid, kus on pikemad koolipäevad, lühemad vaheajad ja kõrgem haridustase. „Me näeme, et Hongkongis ja Singapuris on nõudmised nii matemaatikas kui teaduses palju kõrgemad,” tõi ta näite. „Edu taga on aga töökus. Me peame õppima töötama nii kõvasti nagu hiinlased või muidu töötame varsti hiinlaste heaks.”

www.guardian.co.uk


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!