Erikoolide lapsed avavad homme Tondil kaks näitust

7. mai 2013 - Kommenteeri artiklit

Kolmapäeval, 8. mail avatakse erikoolide laste osavõtul Tallinna Tondi Põhikoolis korraga kaks näitust: „Jutukad kriiditahvlid” ning Kõnelev kooliaed.

Kõik kunstiprojektis „Valgele valgega 2013” osalejad saavad 8. mail kujundada endale tahvlivärvidega täpselt sellise koolitahvli, nagu neile meeldib ning jätta neile kriidiga piltsõnumeid lõppevast kooliaastast. Tuunitud tahvlid riputatakse koolimaja õuepuudele kuivama ja nii sünnib ühine kunstiteos „Kõnelev kooliaed”.

Tahvlite kujundamine on siiski vaid üks põnev tegevus suures kunstiprojektis, mida sel aastal juba seitsmendat korda korraldab Tallinna Tondi Põhikool. Kunstiprojekt loob erivajadustega lastele sobiliku ja turvalise võimaluse oma mõtete ja tunnete jagamiseks, toetab õpilaste kunstihuvi ja aitab kaasa käelise tegevuse arengule.

Traditsiooniliselt on kõik projektis osalejad enne ühist kunstipäeva kodutööna kas joonistanud või meisterdanud etteantud teemal loovtöö. Sel aastal tuli osalejatel kujutada üks nende jaoks oluline lugu oma klassi kriiditahvlile, see üles pildistada ja teistega jagada. Nendest lugudest seadis projekti meeskond koos kujundaja Merle Ainsooga kokku posternäituse „Jutukad kriiditahvlid”.

Näitus on huvilistele avatud 8. maist 10. juunini Tondi Põhikooli I korruse fuajees ning pärast seda rändab  edasi teistesse kunstiprojektis osalenud koolidesse. Infot, kus väljapanek parajasti on, saab jooksvalt projekti ajaveebist http://valgelevalgega.blogspot.com/

Kunstiprojektis ei õpi ainult õpilased – ka õpetajad saavad uusi teadmisi. Sellel aastal õpetab raamatute kunstnik Krete Pajo õpetajatele, kuidas luua ja jätta sõnumeid läbi POP-UP pildi. Erikooli kunstiõpetajal peab jaguma loovust ja oskust, et leida igale lapsele sobiv tegutsemis- ja väljendusviis. Kunstiprojektis osalemine annab õpetajatele võimaluse õpitubadest, teiste koolide loovtöödest ja üksteise kogemusest inspiratsiooni saada ning seeläbi veelgi edukamalt oma õpilasi õpetada.

Tänavuses kunstiprojektis osalevad Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskus, Kiigemetsa Kool, Päinurme Internaatkool, Rakvere Lille Kool, Vaeküla Kool, Valga Jaanikese Kool, Vidruka Kool, Õismäe Kool, Käo Põhikool, Lahmuse Kool, Ristiku Põhikool ja Tallinna Tondi Põhikool.

Pärastlõunal, mil näitus avatud ja tahvlid kujundatud, viib kunstiprojekt Eestimaa eri paikadest kunstipäevaks kohale sõitnud 87 õpilast ja õpetajat haridusprogrammidesse Tallinna vanalinna: otsima Eesti Ajaloomuuseumis vastuseid Eesti ajaloo ja Suurgildi hoone põneva mineviku kohta, uurima Niguliste kirikusse tähtsamaid kunstiteoseid ning lõpuks torti sööma.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!