Helsingis toetab eesti keelt ja kultuuri ettevõtmine „Külla tuleb… ”

29. mai 2013 Merike Mikk - 1 Kommentaar

Iga kuu mõnel nädalavahetusel võib Helsingi Eesti Majas näha siginat-saginat ja kuulda ilusat puhast eesti keelt. Toimumas on Tuglase seltsi kogupereüritus sarjast „Külla tuleb… ”, kus nii nooremad kui ka vanemad Soomes elavad eestlased kokku saavad.

Üritusesari sai alguse aasta-poolteist tagasi, kui projektijuhina asus tegutsema Helja Kirber, kes elab Soomes neljandat aastat. „Soome Tuglase Selts on koos Eesti Maja tekkimise ja eestlaste hulga suurenemisega pööranud järjest enam tähelepanu ka eestlastega koostööle,” rääkis Kirber.

Koomiksitöötuba viivad läbi Petri Koikkalainen ja Joonas Sildre

Koomiksitöötuba viivad läbi Petri Koikkalainen ja Joonas Sildre

Soomes peetakse oma kultuuri ja keele säilitamist väga oluliseks. Tuglase Selts on ürituste läbiviimiseks saanud kaks aastat toetust Kone Säätiöst. Kone kaubamärk peaks olema tuttav kõigile, kes sõitnud selle firma liftidega. Ettevõttel on sihtasutus, mille kaudu toetatakse paljusid kultuuri-, kunsti- ja samuti eri kultuuridega seotud ettevõtmisi.

Soomes elavad Eesti perekonnad on saanud tänu üritustesarjale kohtuda paljude huvitavate inimestega. Kirjanikud Mika Keränen, Ketlin Priilinn ja Birk Rohelend tõid lastele oma mõtteid ja tekitasid taas huvi eestikeelsete raamatute lugemise vastu.

Külas on käinud Märt Avandi, kes rääkis oma näitlejatööst ja õpetas huvilistele võitlustehnikaid. Kinobussi rahvas näitas uuemaid eesti filme ja aitas huvilistel endal mõneminutilise lühifilmi teha.

Märtsikuus käisid Soomes külas Tartu Mänguasjamuuseumi inimesed, kes õpetasid nii lastele kui ka emadele-isadele voltimist ja varjuteatri tegemist. Aprillikuus käisid külas jutuvestja Piret Päär ja rahvamuusik Cätlin Mägi. Kevade suursündmuseks on Vanemuise teatri külaskäik, kes toob Helsingisse etenduse „Pettson ja Findus”. Hooaja lõpetab maikuus kohtumine AHHAA teadusteatriga.

Helja Kirberi sõnul on ta Soome üritanud kutsuda inimesi võimalikult erinevalt tegevusaladelt. „Näiteks sellised töötoad, nagu oli meil koomiksitegija Joonas Sildrega või Kinobussiga on kõigi jaoks põnevad. Mõtlen palju ka sellele, et teismelisi üritustele saada. Ootan väga laste ja noorte endi ettepanekuid, keda võiks Soome külla kutsuda,” ütles Kirber.

Tartu Mänguasjamuuseumi töötuba

Tartu Mänguasjamuuseumi töötuba

Märt Loonurme, kes elab perega juba paar aastat Soomes, on oma kahe tütrega osalenud peaaegu kõikidel üritustel. „Kõik üritused olid omamoodi vahvad ja meeldisid väga mu 6- ja 8-aastastele tütardele. Kõige rohkem jäid ehk sellest hooajast meelde Kinobuss, koomiksite töötuba ja tsirkusekool. Lapsed said seal ise aktiivselt osaleda. Mu tütar, 6-aastane Marianna ütles, et tsirkusekoolis talle meeldis kõige rohkem pea peal seismine ja nüüd ta oskab seda väga hästi,” rääkis Märt. 8-aastane Marta on siiani uhke oma Kinobussis tehtud esimese multifilmi üle.

Märt Loonurme sõnul oodatakse iga järgmist üritust pikisilmi, sest tegemist on ikkagi Eesti parimate tegijatega. „Samuti on nendel üritustel hea võimalus suhelda Soomes elavate eestlastega ja omavahel infot vahetada. Peame üritusi väga-väga tähtsateks,” lisas Loonurme.

Üritustesari on viinud külaskäigule Helsingis asuvasse Eesti saatkonda, kuulatud on Ott Leplandi laule, vaadatud Miksteatri etendust, kohtutud Aita ja Vello Vaheri tsirkuseperekonnaga. Iga kohtumine on kaasa aidanud sellele, et Soomes elavatel peredel säiliks kontakt eesti keele ja kultuuriga. Kokkusaamised on olnud erinäolised, seetõttu huvitavad ja meeldejäävad. Vahel on olnud tunne, et Eestis vist ei olekski kõigi nende esinejatega muidu kohtunud. Tuglase seltsi üritustesarjas osalemine on paljudele peredele omamoodi traditsioon – saab nädalavahetusel lastega kodust välja tulla, julgelt kõigiga eesti keelt rääkida ja ennast lihtsalt mõnusalt tunda.

 

Ott Leplandi kontsert. Fotod: Helja Kirber

Ott Leplandi kontsert. Fotod: Helja Kirber

 


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Helsingis toetab eesti keelt ja kultuuri ettevõtmine „Külla tuleb… ””

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!