Kohtla kooli 225. aastapäev

8. mai 2013 Ruth Kerov Kohtla Põhikooli vilistlane ja praegune õpetaja - Kommenteeri artiklit

Said suureks, nagu tahtsid

ja ometigi – olla veel kord väike.

Ja sedagi saad, mälestuste najal

vanal teerajal …

H. E. Saaremäe

 

Ja vanal kooliaegade mälestuste rajal saadi kokku 27. aprillil 2013, mil tähistasime Kohtla kooli auväärset 225. juubelisünnipäeva.

Traditsiooni järgides algas päev jalgpallimatšiga – vilistlased vs praegused õpilased. Tasavägine ja pinev mäng kestis ligi kaks tundi ja lõpptulemus oli osapooltele rõõmustav – 3 : 3. Koolimajas võis näha liikumas endisi õpilasi, kes uudistasid vastrenoveeritud õppehoonet ja klassiruume. „Oleks meil olnud sellised võimalused!” võis kuulda külaliste suust. Palju huvilisi käis läbi kooli mälestuste toast (ajalootoast), kuhu oli üles pandud toredaid pilte ja meenutusi vanadest aegadest ja tänapäeva koolielust. Äratundmisrõõmu oli palju! Fuajees jätkus sagimist – registreerimine oli täies hoos ja kauaoodatud külalisi tuli aina juurde. Siin oli võimalus soetada kooli logoga meeneid – kruuse, kotte, pastapliiatseid ja igale vilistlasele oli väike kingitus.

Tähtpäevaks valmis kooli almanahhi 2. osa „Männikasvud 2”. Raamatust võib leida endiste õpetajate Ester Haljaste, Evi Säästla ja Sinaida Rannula meenutusi tollest ajast, kui nemad siin majas koolitarkust jagasid. Praegune direktor Ain Luuk teeb ülevaate möödunud aegadest oma mälestuste kaudu. Samuti on kogumikku jäädvustatud endiste ja praeguste laste kirjatööd ja joonistused. Almanahhist saab lugeda kooli vilistlase ja praeguse õpetaja Ruth Kerovi kirjutatud „Vilistlaste laulu” ja „Kohtla kooli laulu”. Traditsioonilistest üritustest on sisutihedalt kirjutanud kooli vilistlane ja praegune õpetaja ja huvijuht Imbi Tito, tegevusi ilmestavad fotod. Meie kooli suurest rahvatantsulembusest on kirjutanud staažikas tantsupedagoog Urve Kilk. Suur tänu almanahhi koostajatele ja Jaak Roodenile, kes raamatu kokku pani!

Ja kõlaski signatuur, mis kutsus külalised aulasse kontsert-lavastust vaatama. Avasõnad ütles Ruth Kerov, küünalde süütamisega mälestasime südames kõiki neid, keda meiega enam ei ole, kes olnud meie õpetajad ja Kohtla kooli lõpetajad.

Lavale seadis ennast valmis mudilaskoor. Kõlas kooli laul, mille saatel toodi sisse kooli lipp. Pisarad valgusid silma – lippu kandis kooli 9. klassi õpilane Kristjan Kängsepp, assisteerisid kooli 1. klassi õpilane Elis Sala ja väärikas eas vilistlane Richard Rooden. Tänavune eeskava oli üles ehitatud nii, et loos põimusid minevik ja tänapäev. Rakvere teatri näitleja ja lavastaja Toomas Suuman on kirjutanud toreda kooliloo „Nõiutud kevade”. Meie vilistlane Üllar Saaremäe kohandas selle lavastuse kooli aastapäevaks. Meie omakorda tegime veel korrektuure ja kaasasime lavastusse õpilasi, õpetajaid, lapsevanemaid, vilistlasi, kooli direktori – ja võrratud mälestushetked laval saidki teoks. Lavastuses leidsid oma koha rahvatantsud, laulud, slaidiprogrammid, luulemontaaž, vilistlaste esinemine. Kontsert-lavastus lõppes selleks päevaks kokku kutsutud vilistlaskoori ja vilistlaste rahvatantsurühma esinemisega. Koori valmistasid peoks ette ja proove tegid Imbi Tito, Aadu Kukk ja Asta Jugaste. Tantsijaid juhendas Urve Kilk. Pidupäevaks saadeti ka hulk telegramme, mis aktusel ette loeti. Südamest tulnud sõnad läksid südamesse. Tänasime endisi direktoreid ja õppealajuhatajaid, samuti ka praeguseid tegusaid õpetajaid ja koolitöötajaid. Sel aastal pärjas Forseliuse Selts Ignatsi Jaagu medaliga õpetajaid Piret Niglast ja Imbi Titot, IVOL-i tänukirjad anti õpetajatest Tatjana Tambovtsevale, Katrin Tiirikule ja Silva Tormile. Ida-Viru maavanema tänukirja kauaaegse tulemusliku töö ja saavutuste eest said õpetajad Eha Saariste, Ruth Kerov, Tiina Grauberg, Marje Kaljumäe ja kooli direktor Ain Luuk.

Õnnitlejate voor ei tahtnud kuidagi lõppeda, neid oli tulnud nii lähedalt kui ka kaugelt. Sooje ja toetavaid sõnu oli palju, kiideti kogu väga hästi õnnestunud päeva.

Kõik endised ja praegused õpetajad said kokku ka ühisfotol.

Igaüks sai nüüd minna oma mälestuste rajale kohtuma klassikaaslaste ja sõpradega. Kõik klassiruumid ja vabad pinnad olid erinevate lendude poolt hõivatud. Heietusi ja meenutusi jätkus pikaks ajaks. Meeleolu aitas poole ööni üleval hoida ansambel Nukker Kukeke ning tantsupõrand ei jäänud tühjaks ühekski lauluks.

Taas kord saime võõrustada kalleid külalisi ning loodame, et see päev tõi kaasa palju häid mälestusi ja pani aluse uutele meenutuskildudele.

Aitäh neile, kes aitasid seda suurepärast pidu korraldada! Täname teid, vilistlased, sest ilma teieta poleks olnud nii toredat päeva! Kohtumiseni vanal teerajal viie aasta pärast!

 

Aeg alguse ja lõputa

meist möödub ilma tõtuta,

kuid ometi ta möödub nii,

et säästmata meist kedagi,

vaid arvud eluteele jätab

ja mälestusekillud matab .

Jah, vaid hea koolipõlve mälestus

veel kauaks, kauaks meelde jääb!

 

H. E. Saaremäe

Kohtla kooli endised ja praegused õpetajad

Kohtla kooli endised ja praegused õpetajad


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!