Majanduse ja Juhtimise Instituudis leiti ränki rikkumisi

8. mai 2013 - Kommenteeri artiklit

Haridus- ja teadusministeeriumi algatatud riikliku järelevalve käigus leiti Majanduse ja Juhtimise Instituudis (MJI) ränki rikkumisi, mille käigus ilmnes, et kool on petnud nii riiki kui üliõpilasi. Haridusminister teeb valitsusele ettepaneku kooli koolitusloa tühistamiseks.

Ministeeriumi teatel algatati järelevalve seoses kahtlusega, et kõrgkool viib Tšehhis õppetööd läbi tasemel, mis pole kooskõlas kehtivate nõuetega ja diplomeid on väljastatud isikutele, kellel puudub nende saamiseks õigus. Riiklik järelevalve viidi läbi 1. veebruarist kuni 31. märtsini 2013. Kahtlus leidis tõendamist.

Kooli õppetegevuse järelvalvesse kaasati SA Archimedese Eesti Kõrghariduse Kvaliteediagentuuri kaudu ärinduse ja halduse valdkonna eksperte. Ekspertiisi tulemusel selgus, et nii Eestis kui ka Tšehhis oli õppetöö korraldus ebausaldusväärne ning kvaliteet ebarahuldav. Ühtlasi tuvastati hulk otseseid rikkumisi. Näiteks eksameid sooritati ja lõputöid kaitsti ebaloomulikult lühikese aja jooksul. Ühel tõendatud juhul läbiti nelja-aastane õppekava 98 päevaga.

Politseile anti uurimiseks kolm rikkumist. Leiti tõendeid, mille kohaselt MJI pakkus õpet magistriõppe õppekaval, omamata selleks luba. Samuti on põhjust kahtlustada allkirjade võltsimist ning lisaks kasutas õppeasutus oma pitsatil riigivapi kujutist, mida tohib kasutada ainult riigiasutus.

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo sõnul pole küsimus ainult selles, et kõrgkool pettis riiki. „Eelkõige on petetud noori, kes heas usus asusid omandama Eesti kvaliteedinõuetele vastavat haridust. Lisaks on välisriigis tegeletud praktikaga, millel on ilmselged diplomite müügi tunnused,” sõnas minister. „Eesti kõrghariduse mainet on kahjustatud nii kohapeal kui ka rahvusvaheliselt,” rõhutas minister.

Kõrgkooli diplomitöid on kaitstud teemadel, mis pole seotud õppekava eesmärkide ega oodatavate õpitulemustega. Näiteks õppekaval „Ettevõtte juhtimine” kaitsti tšehhikeelne diplomitöö teemal „Ebatüüpilise autismiga lapse  integreerimine tavaalgkooli”. Akadeemilisele õiendile oli kantud suvalisi, õppekavaga mitte seotud aineid. „Ettevõtte juhtimise” õppekava lõpetanud inimese akadeemilisel õiendil on õppeained „Kesknärvisüsteemi füsioloogia”, „Elutegevuse ohutus” jne.

Riiklikku registrisse (EHIS) on MJI esitanud valeandmeid. Muu hulgas polnud märgitud õppe ühe läbiviimise kohana Tšehhit. Üliõpilaste eelneva hariduse osas oli teatud info jäetud märkimata. Vähemalt ühel üliõpilasel puudus eelnev haridus, et üldse kõrgharidust omandada.

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo kinnitas riikliku järelevalve tulemused ning teeb valitsusele ettepaneku õppe õiguse tühistamiseks ärinduse ja halduse õppekavagrupis.

MJI üliõpilastel oleks võimalus jätkata oma õpinguid mitmes kõrgkoolis. Venekeelset rakenduskõrgharidusõpet ärinduse ja halduse õppekavagrupis viivad läbi ning omavad tähtajatut õppe läbiviimise õigust EEK Mainor, Euroakadeemia, bakalaureuseõpet Tallinna Tehnikaülikool.

Hetkel õpib MJI-s venekeelsetel õppekavadel 397 üliõpilast (1. kursusel 43; 2. kursusel 77; 3. kursusel 101; 4. kursusel 176). Tulenevalt erakooliseadusest peab õppe õiguse kehtetuks tunnistamisel õppeasutus vastuvõtu lõpetama ning koostöös HTM-iga tagama üliõpilastele võimaluse jätkata õpinguid samas või teises õppeasutuses samal või lähedasel õppesuunal.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!