Narva kutseõppurite elu on täis rahvusvahelist toimetamist

17. mai 2013 Nino Feštšin projektijuht - Kommenteeri artiklit

Maailmas rändamine ja oskusteabe vahetamine teeb meistriks!

Innustatud põhimõttest, et kogemusi tuleb vahetada ja ilma on vaja näha, käivad Narva kutseõppekeskuse õpilased Euroopas praktikal ja õpetajad kontakte loomas. Välisõpilasi võetakse lahkesti vastu ka ise ja teistest riikidest kolleegidele tutvustatakse Narva kutseõppekeskust. 2010. aastal tunnustati Narva kutseõppekeskust väljapaistvate tulemuste eest rahvusvahelises hariduskoostöös Archimedese „Koostöö kuldõunaga”. Aktiivne rahvusvaheline koostöö jätkub ning sellel õppeaastal on Narva kutseõppekeskusel seljataga juba kolm põnevat rahvusvahelist projekti ja mitu ootab ees.

Aasta alguses käisid kolm Narva kutseõppekeskuse töötajat, haridustehnoloog Tatjana Norman, teenindus- ja tehnikaosakonna juht Tatjana Burikova ja IT-talituse juht Aleksei Tihhomirov, Saksamaal Rotenburgi kutseõppekeskuses uurimas e-õppe kasutamist sealses kutsekoolis ja oma kogemustest rääkimas. Muljetavaldav oli partnerkooli õpilaste motiveeritus ning õpetajate professionaalsus õpilaste juhendamisel ja õppetegevuse korraldamisel.

Narva kutseõppekeskuse esitlus e-õppe kohta äratas Saksa kolleegide seas suurt huvi, sest sakslased lähenevad e-õppele hoopis teist moodi kui meie. Näiteks salvestavad Saksa õpetajad oma elektroonseid kursusi ja õpimaterjale kettale või mälupulgale ja annavad need kooli raamatukokku. Sel viisil luuakse e-õppebaas väljaspool internetti ja kaitstakse autoriõigusi. Saksa õpilaste huvi e-õppe vastu oli äärmiselt suur, sest selle abil saab iga õpilane õppematerjale omandada omas tempos. Õppelähetuse tulemusena areneb kahe kooli vahel koostöö e-õppe teemal.

Muljetavaldavad õppeautod

Sügava mulje jättis Narva kutseõppekeskuse töötajatele autotehnikute labor modernsete stendide ja autodiagnostika seadmetega. Laboris oli mitu õppeautot (sh hübriidauto), millel on võimalik elektroonselt modelleerida mis tahes vigu nii mootoris kui ka ülejäänud süsteemides, et õpilased saaksid need üles leida ja parandada.

Koostöö Rotenburgi kooliga jätkub. Narva kutseõppekeskuse haridustehnoloogi Tatjana Normani sõnul on see Narva mehhatroonika ja autotehnika õpilastele suurepärane võimalus läbida praktika välismaal.

Õppelähetusel külastati ka Mercedes-Benzi tehast Bremenis, et leida Narva kutseõppekeskusele partnerfirma ja laiendada õpilaste praktikavõimalusi.

Noored praktikal

Saksamaal Rotenburgis käisid kuuajasel praktikal ka kaks Narva kutseõppekeskuse autotehniku eriala 3. kursuse õpilast Daniil Larsen ja Aleksandr Simakov. Praktika toimus autotöökodades, mis spetsialiseeruvad peamiselt uute autode teenindamisele. Saksa võõrustajad tunnustasid Narva õpilaste motiveeritust ja tulemustele orienteeritust.

Veebruarist märtsini jõudsid koka eriala 3. kursuse õpilased Maksim Silantjev, Aleksandrs Mazurecs, Ksenia Žukova ja Lina Matrossova praktikale Maltale, kus läbiti praktika toitlustusettevõtetes. Õpilased meenutavad seal oldud aega hea sõnaga: „Meeldis mitmekesine toiduvalik ja suur üllatus oli, et Maltal ei osata seljankat teha.” Loodame, et tulevikus tuuakse tükike Malta köögist ka Eestis restoranide või bistroode menüüsse.

Välistudengid Narvas

Sageli on võõrustaja rollis aga Narva kutseõppekeskus ise. Näiteks Riia kaubandustehnikakoolist oli veebruaris Narva kutseõppekeskuses praktikal kaks ärikorralduse õpilast ja aprilli algusest reklaamiteenuse eriala õpilane. Läti kolleegid on kiitnud Narva kutseõppekeskuse õppimistingimusi ja töökorraldust. Juba mais võtab kutseõppekeskus vastu ka kaks õpilast Saksamaalt.

6.–10. maini toimus Narva kutseõppekeskuses Euroopa Liidu haridusjuhtide õppelähetus, koolitusel osalised kümne riigi haridusjuhid.

Narva kutseõppekeskuse õpirändeprojekte „The use of E-learning to increase academic performance” ning „Õpilaste loomisvõime ja erialaste oskuste arendamine välismaal eriprogrammide kaudu. Kolmas periood” toetas SA Archimedese hariduskoostöö keskus ja rahastab Euroopa Liidu elukestva õppe programmi (2007–2013) Leonardo da Vinci programm.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!