Noored mängisid Tallinna volikogu istungit

10. mai 2013 Raivo Juurak - 2 kommentaari

3.−5. maini toimus Tallinna linna noortevolikogu ja MTÜ Tegusad Eesti Noored eestvedamisel Tallinna linnavolikogu istungi simulatsioon.

Esimesed kaks päeva kulusid istungi ettevalmistusele Tallinna ühisgümnaasiumis, kus jaguneti transpordi-, keskkonna-, noorsootöö-, sotsiaal-, kultuuri- ja hariduskomisjoniks. Tallinna õpilased läksid õhtuks koju, Jõgevalt, Mahtrast, Tartust, Nõost, Käinast ja teistest kaugematest kohtadest tulnud magasid aga ühisgümnaasiumi klassiruumides oma kodust kaasa võetud kummimadratsitel, nii et õhus oli ka ehtsat nooruslikku romantikat.

Pühapäeval, 5. mail matkiti Tallinna linnavolikogu suures saalis volikogu istungit. Kõigest oli näha, et noored olid Tallinna probleemidesse korralikult sisse elanud. Näiteks transpordikomisjoni esindaja küsis pateetiliselt nagu Cicero: „Kui kaua veel … me peame istuma oma autodega liiklusummikutes?” Ja pakkus probleemile nagu käisest lahendusi: kesklinnas tuleks kehtestada automaks; lubada kesklinna vaid sõidukeid, milles on vähemalt neli inimest; liigelda bussiradadel; luua tasuta jalgrattalaenutus nagu Pariisis; ehitada maa-aluseid parklaid nagu Saksamaal; viia trammiliin kuni lennujaamani jne.

Ründekõnes küsiti irooniliselt, kas keegi hakkab loendama, mitu inimest mingis autos istub ja kus meil see jalgrattailm on. Et tegemist oli simulatsiooniga, reetis ainult tõsiasi, et presiidiumi esimees pidi noori aeg-ajalt õpetama, et mikrofoni rääkides tuleb eelnevalt vajutada Voice-nuppu.

Probleemidesse olid hästi sisse elanud ka hariduskomisjoni noored. Nemad nõudsid, et Tallinna koolide õpetajad kasutaksid veebipõhiseid õppematerjale, looksid suurtes klassides väiksemaid õppegruppe, osaleksid internetis õpilasfoorumites, kasutaksid internetti kui head tagasisidekeskkonda. Õpilaste hariduskomisjon nõudis ka, et koolitundides lahendataks rohkem tegeliku elu probleeme ja ülesandeid. Kahte kehalise kasvatuse tundi nädalas peeti lubamatult väheks ja pandi ette, et Tallinn hakkaks pakkuma kõigile õpilasele kolme kahetunnist sporditreeningut nädalas − tasuta huvihariduse raames.

Ka hääletamine näitas, et noored teavad, kuidas poliitikas asjad käivad – kõik vähegi radikaalsemad ettepanekud hääletati maha.

Linnavolikogu simulatsiooni patroon Toomas Vitsut kutsus noori ka pärisvolikogu istungeid vaatama, sest need on kõigile avatud. Ta avaldas lootust, et mõne aasta pärast jõuavad mõnedki silmlatsioonis osalenud ka päris volikogu liikmeks.

Hetk hariduskomisjoni tööst Tallinna ühisgümnaasiumis. Ruupori kaudu nõutakse tänapäevaste õppematerjalide internetti riputamist.

Hetk hariduskomisjoni tööst Tallinna ühisgümnaasiumis. Ruupori kaudu nõutakse tänapäevaste õppematerjalide internetti riputamist.


2 kommentaari teemale “Noored mängisid Tallinna volikogu istungit”

  1. Osaleja ütleb:

    Vabandust, kallis Õpetajate Leht, aga mängisid on küll vale sõna selle tegevuse kirjeldamiseks! -.-

  2. Teine osaleja ütleb:

    Mängu kui sellist saab tegelikult väga erinevat moodi defineerida, nii et ma ise küll ei ütleks, et pealkiri otseselt vale on.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!