Õpetajate palk suurenes kolme kuuga 22 euro võrra

17. mai 2013 - Kommenteeri artiklit

Aasta kolme esimese kuuga jäi õpetajate keskmine palk haridusministeeriumi andmeil 74 eurot väiksemaks, kui riigi palgatoetus võimaldanuks, kuid üle poole omavalitsustest maksis märtsis õpetajatele enam palka kui jaanuaris, mistõttu on töötasu jaanuariga võrreldes keskmiselt 22 euro võrra kasvanud.

Riik eraldas aasta alguses omavalitsustele keskmiselt 915 eurot õpetaja ametikoha kohta. Aasta esimese kolme kuu jooksul oli õpetajate keskmine palk omavalitsuste andmetel 841 eurot.

Esimese kolme kuuga on üle riigi õpetajatele välja maksmata enam kui 2,2 miljonit eurot palgatoetust, mis teeb iga õpetaja kohta keskmiselt 222 eurot.

Mõni vald on väitnud, et neil makstakse aasta lõpus preemiat, kuid omavalitsuste andmetel on mitmes piirkonnas jäänud igas kuus ametikoha kohta välja maksmata enam kui sada eurot. Omavalitsuste eneste raamatupidamisandmete põhjal on esimese kolme kuu jooksul jäänud iga sealse õpetaja ametikoha kohta välja maksmata 897 eurot Õru vallas, 614 eurot Narva-Jõesuu linnas, 597 eurot Ülenurme vallas, 540 eurot Nõva vallas ja 532 eurot Tallinnas. Märtsis oli õpetajate kolme kuu keskmine palk alla õpetajate miinimumpalga – 715 euro – kümnes omavalitsuses.

Hea näitena, kus aasta kolme esimese kuuga on õpetajate palk eriti palju tõusnud, võib esile tuua Kernu valla. Jaanuaris maksti seal õpetajatele keskmiselt 779 eurot, märtsis koguni 1178. Luunja valla raamatupidamisandmete järgi maksti nende vallas jaanuaris õpetajatele keskmiselt 689 ja märtsis 816 eurot kuus.

Omalt poolt panustasid õpetajate palka täiendavalt kõige enam Mäetaguse, Rakvere, Varbla, Kernu, Illuka, Vihula, Kihelkonna, Põlva, Kõpu, Käru ja Helme vald.

Eestis on 482 üldhariduskooli, mille pidajad on kohalikud omavalitsused. Riik annab omavalitsustele haridustoetust, millest ligikaudu 80 protsenti moodustab õpetajate töötasu toetus. Eelmisel aastal oli munitsipaalkoolide õpetajate palgatoetus 143 miljonit eurot. Tänavu jaanuaris eraldas riik omavalitsustele selleks 160 miljonit eurot.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!