Rahvusvaheline viktoriin „Puhtama looduse nimel” viis õpilased Aluštasse

29. mai 2013 Hilda Leppik Kirivere Põhikooli loodusainete õpetaja - Kommenteeri artiklit

Miksikese õppekeskkonnas toimus oktoobrist detsembri lõpuni rahvusvaheline viktoriin „Puhtama looduse nimel”, millest võtsid osa põhikooliõpilased Eestist, Lätist ja Krimmist. Toimus kaks vooru ja parimad õpilased pääsesid finaali, mis peeti 11.–12. mail Aluštas, Krimmi Autonoomses Vabariigis.

Võistlused viidi läbi kahes grupis: 4.–6. klass ja 7.–9. klass. Eestist olid osalejateks nii eesti kui ka vene koolide õpilased. Viktoriiniküsimused koostasid kolme riigi loodusainete õpetajad. Viktoriinis osales üle 1700 õpilase, kes kõik said viktoriinist osa võtta oma emakeeles. Viktoriini küsimused olid tõlgitud eesti, läti, ukraina ja vene keelde.

Eesti koolide õpilased, kes jõudsid finaali: Daria Orr ja Egert Neverovski Kirivere Põhikoolist, Erik Martin Vetemaa Tartu Mart Reiniku Koolist, Milena Suvorova Narva Soldino Gümnaasiumist, Aivar Kamal Tallinna Mustamäe Humanitaargümnaasiumist ja Anna Golubeva Tartu Vene Lütseumist.

Finaalüritus toimus Krimmi kuurortlinnas Aluštas, kus kohtusid kolme riigi parimad õpilased, keda oli kokku 17. Tutvuti Alušta linnaga, käidi ekskursioonidel ja jalutuskäikudel ning osaleti ühiselt projekti töös. Jalutuskäigul vaadeldi Krimmi loodust ja taimi. Eriti meeldisid osalejatele Alušta linna ümbritsevad mäed. Alušta akvaarium pakkus Ukraina suurima mereloomade väljapanekuga suurt huvi. Neljas saalis oli võimalik jälgida ligikaudu 300 mereloomaliiki. Peale arvukate kalade jäid silma ka korallid, kilpkonnad, vähid ning krabid.

Huvipakkuv oli ka Krimmi miniatuuride park. Endisele kõrbealale oli vähendatud kujul ehitatud üle 70 erineva Krimmi vaatamisväärsuse. Niimoodi jõuti giidi juhendamisel umbes tunni ajaga läbida kogu Krimmi poolsaar. Meelde jäid Pääsupesa loss, kirik-tuletorn, Simferoopoli vana vaksalihoone, Bahtšisarai khaani palee ja palju muud. Väljapanek üllatas meeldivalt ka Krimmi õpilasi ja õpetajaid. Ujumine ja Musta mere ääres päikesevõtmine oli kohustuslik. Enamik pääses Krimmi kõrvetava päikese käest suuremate kahjudeta. Ligi 30 oC kraadist soojust leevendas meretuul.

Finaalis osalenud õpilased tegid nähtust fotosid ning laadisid need ka projekti lehekülgedele üles. Õpiti tundma projektide käigus loodud portaale ning tutvuti projektide materjalidega. Osalejad leidsid uusi sõpru Lätist ja Krimmist ning said ka hea keelepraktika, sest kogu suhtlus uute tuttavatega toimus nii inglise kui ka vene keeles.

Viktoriin oli seotud Euroopa Liidu projektidega Organic.Lingua (http://www.organic-lingua.eu) ja Healclim (Eesti ja Läti poolelt) ning Välisministeeriumi Arengukoostöö Programm (Krimmi poolelt). Viimane on ära teinud suure töö Krimmi hariduse arendamisel.

Oleme väga tänulikud õppekeskkonnale Miksike (http://miksike.ee, http://miksike.net), kus korraldati viktoriin, mille võitmine meie tublidele õpilastele nii hariva, põneva ja üllatusi täis preemiareisi võimaldas.

Alanud koostöö jätkub ka järgmisel aastal ning huvilised õpetajad on oodatud ühendust võtma viktoriini loojatega, et töös aktiivselt kaasa lüüa.

Õpilased ja õpetajad ekskursioonil Krimmi miniatuuride pargis

Õpilased ja õpetajad ekskursioonil Krimmi miniatuuride pargis


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!