Rajaleidja avas uue ametite andmebaasi

12. mai 2013 Kati Raudsaar SA Innove karjääri- ja nõustamisteenuste arenduskeskuse karjääriinfo vanemspetsialist - Kommenteeri artiklit

Rajaleidja ametite andmebaasist on õpetajale palju abi. Lihtsa ülesehitusega, loogilises ja kasutajasõbralikus keskkonnas on 124 kutsealakirjeldust ning 150 ametikirjeldust, lisaks 150 ametitundmise küsimustikku. Kirjeldused sisaldavad olulist infot: töö iseloom, töökeskkond, vajalikud teadmised, oskused, isikuomadused, haridus ja väljaõpe, töövõimalused, sissetulek ja soodustused ning lähedased ametid.

Õpetaja saab keskkonda kasutada nii läbiva teema elukestev õpe ja karjääriplaneerimine käsitlemisel tunnis kui ka karjääriõpetuse läbiviimisel. Näiteks võib tunni läbi viia arvutiklassis, kus õpilased valivad andmebaasist huvi pakkuva ameti, tutvuvad selle kirjeldusega ja testivad oma teadmisi ametitundmise küsimustiku abil. Pärast võib lasta neil kodutööna leida selle ameti esindaja ning kirjutada essee, pildistada või filmida Andmebaas on lihtne ja iseseisev ning toetab ka neid, kes elukutse iseseisvalt endale valivad.

Kuidas andmebaas valmis?

Alustasime 2012. aasta alguses. Esmalt kogunes fookusgrupp, kuhu kuulusid karjäärinõustajad ja -infospetsialistid Rajaleidja karjäärikeskustest ning Eesti töötukassast. Fookusgrupi töö tulemusena sai selgeks, milline võiks olla kirjelduste struktuur – mis järjekorras ja kuidas infot esitada. Siis leidsime tublid kirjelduste koostajad, kelle koolitasime ka veebitekste looma. . Kontakteerusime eriala- ja kutseliitudega, kelle abi ootasime oma valdkonna kirjelduste koostamisel ning info esitlemisel.

Samal ajal hakkasime koostama andmebaasi prototüüpi Trinidad Consulting OÜ-ga: kuidas külastaja soovib eri ametitega tutvuda, milline on tema kasutusloogika, mida ja kui palju esmalt kuvada, kui palju klikke koguneb kogu info kättesaamiseni, millist infot ta üldse vajab jms. Selleks testiti kümmekonda kasutajat, sh noori, karjäärispetsialiste, täiskasvanuid. Tänu testimisele on andmebaasi lisatud näiteks elektrooniline haridustee.. Seejärel tegi BitWeb OÜ prototüübi põhjal reaalselt andmebaasi. Lõpuks tuli kõik valminud kirjeldused, küsimustikud ja kogutud pildid sisestada.

Andmebaasi loomisse oli kaasatud ligikaud200 inimest ja organisatsiooni. Kindlasti ei saa öelda, et andmebaas on nüüd valmis – 2013. a teises pooles lisandub kümmekond uut kirjeldust, mis on välja valitud noorte tagasiside tulemusel, kelle kohta nad soovivad veel andmebaasis lugeda. Sügisel käivitub foto- ja videovõistlus andmebaasi ametite teemadel. Kirjeldused plaanime üle vaadata ja vajadusel ajakohastada iga aasta.

Tegemist on hea näitega, kuidas üks varasem Euroopa sotsiaalfondi projekt “Kutse- ja õppevalikuid toetavate infomaterjalide koostamine ja levitamine” (SA Innove ja Tööturuameti koostöö) on jätkusuutlik ning areneb. Uus ametite andmebaas sai uue kuue, sisu ja näo Euroopa sotsiaalfondist rahastatavast programmist „Karjääriteenuste süsteemi arendamine”.

Kas andmebassi loomise ajal vaidlusi ka oli?

Kõikidel tegijatel oli eesmärk teada ning selge arusaam, miks me seda teeme. Eks igapäevaseid seisukohtade põhjendusi esines ikka, aga see on tavalise tööprotsessi osa. Kui väljakutsetest rääkida, siis kõige suurem väljakutse oli kokku koguda info kõikide ametite ja kutsealade kohta. Selleks tuli teha tihedat koostööd ameti- ja erialaliitudega ning õppeasutustega. . Koostöö nende partneritega suurendab ka teadlikkust nende valdkonnast ning ühtlasi kasvatab järelkasvu tööturul.

Kindlasti saime ka ise erinevate elukutsete kohta targemaks, näiteks selgus, et sepa püksisääred peavad katma saapasääri ja vedurijuht ei tohi kanda värvilisi kontaktläätsesid.

Eriala, kutseala, ametiala …

Nimetused „eriala”, „kutse”, „amet” tekitavad tihti segadust ning õpilasel on veel kõige raskem neil vahet teha. Selleks olemegi andmebaasi üles ehitanud eelkõige ametikirjelduste põhiselt. Kui külastaja läheb leheküljele www.rajaleidja.ee/ametid , avaneb talle esmalt kümme valdkonda (ehitus, kinnisvara, geomaatika; teenindus; töötlev tööstus; haridus, kultuur, teadus; tervishoid ja sotsiaaltöö jne), kust ta saab huvipakkuva valida ning tutvuda selle valdkonna alla käivate ametitega. Pärast ametikirjeldusega tutvumist saab vaadata ka kutsealakirjeldust.

Üks kutseala sisaldab omavahel seotud ameteid, mida ühendavad sarnased tööülesanded ja eesmärgid. Näiteks on omavahel seotud juuksuri, grimeerija, jumestaja, kosmeetiku ja maniküüri ametid, mis kuuluvad iluteenindajate kutsealasse. Ehk kutseala on laiem.

Kui palju taolisi andmebaase on?

Eesti ei ole teist sellist andmebaasi, kus oleksid ametite ja kutsealade sisukirjeldused, ametitundmise küsimustikud ja elektrooniline haridustee. Kindlasti ei ole tegu andmebaasiga selle sõna otseses tähenduses – pärast otsingu tegemist ei kuvata arvandmeid ja statistilisi näitajaid. Kasutaja viiakse oskuslikult teda huvitava ametini ja sisukirjelduseni. Samuti saab interaktiivse võimalusena oma teadmisi elukutsetest proovile panna ametitundmise küsimustike abil.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!