Riiki kaitsevad inimesed, mitte relvad

25. mai 2013 Lauri Vahtre ajaloolane - Kommenteeri artiklit

Riigikaitseõpetus on eriline aine selle poolest, et siit käivad läbi kõik õppeained ja teadusharud füüsikast kuni psühholoogiani ja muusikast filoloogiani. Riigikaitseõpetuse tunnis saab õpilasele tutvustada praktilist meditsiini, grupikoostöö aluseid, ajaloolisi fakte, metallide erikaalu, pedagoogikat, kommunikatsiooni põhitõdesid, kunstiajalugu, maailma piirkondade geograafiat ja kliimat, kõlbluspõhimõtteid ja isegi filosoofiat.

Selline silmatorkav seotus eri elualade ja distsipliinidega tuleneb tõigast, et riigikaitseõpetuse keskmes ei seisa mitte mõõk, tank ega vesinikupomm, vaid inimene. Riiki kaitsevad inimesed, mitte relvad, inimesed oma tugevate ja nõrkade külgede, emotsioonide, füüsiliste võimete ja teadmistega. Riigikaitse on ülimalt praktiline ja mõistuspärane ala, mis arendab kõige muu kõrval ka loogilist mõtlemist ning õpetab tundma inimest kui sellist – seega siis ka iseennast. Kes ma olen? Milleks ma olen võimeline? Kus on minu võimete piirid ja kas ma suudan neid nihutada?

(riigikaitse.ee, 21. veebruar 2013)


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!