TTÜ sai Uno Mereste nimelise auditooriumi

27. mai 2013 - Kommenteeri artiklit

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) majandusteaduskonnas avati esmaspäeval Eesti Teaduste Akadeemia akadeemiku majandusteadlase Uno Mereste 85. sünniaastapäeva puhul temanimeline auditoorium (209) ning esitleti Merestele pühendatud mälestusteraamatut.

Mälestusteraamatusse on koondatud 55 artiklit, mille autorite hulgas on Mereste koolikaaslasi, õpilasi, üliõpilasi, juhendatavaid ja kolleege. Teiste seas meenutavad oma kokkupuuteid akadeemikuga näiteks Eiki Nestor, Paul-Eerik Rummo, Olav Aarna, Hardo Aasmäe, Viktor Andrejev, Sirje Endre, Mati Hint, Valve Kirsipuu, Ivar Raig, Enn Tarto, Rein Veidemann, Ülo Vooglaid, Uno Liivaku, Mart Sõrg, Märten Ross jpt. Raamatu kaanepildi on kujundanud Uno Mereste tütar Kai-Reet Mereste Tennes.

Uno Mereste lõpetas 1950. aastal tollase Tallinna Polütehnilise Instituudi rahanduse erialal; aastatel 1951–1954 õppis Tartu Riiklikus Ülikoolis geograafiat, 1961. aastal sai majandusteaduse kandidaadiks ja 1972. aastal majandusteaduse doktoriks.

Aastatel 1950–1954 oli ta Tallinna Rahanduse ja Krediidi Tehnikumis õpetaja, 1954–1964 TRÜ õppejõud ja 1964–1992 TPI/TTÜ õppejõud, statistika ja raamatupidamise kateedri juhataja. Alates 1994. aastast oli ta Eesti Teaduste Akadeemia liige.

Uno Mereste osales aktiivselt Eesti rahapoliitika kujundamises ja rahasüsteemi taasloomises. Aastatel 1992–1997 oli ta Eesti Panga nõukogu esimees.

Aastal 1992 valiti Mereste Mõõdukate nimekirjas vii Riigikogu liikmeks. Aastal 1994 kuulus ta Reformierakonna asutajate hulka. Uno Mereste oli ka VIII ja IX Riigikogu liige. Lisaks on Mereste pälvinud Wiedemanni-nimelise keeleauhinna.

Foto: Jelena Pljonkina, TTÜ

Foto: Jelena Pljonkina, TTÜ


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!