Ebatavaline kontsert Viljandi muusikakoolis

1. juuni 2013 Ene Toomsalu Kalmetu põhikooli vanemõpetaja - Kommenteeri artiklit

Aprilli lõpus toimus Viljandi muusikakoolis loodusteemaline omaloomingu kontsert „Allikas”, kus esinesid Viljandi ja Võhma muusikakooli ning Kalmetu põhikooli õpilased. Ühiskontserdi idee autor ja koolide siduja oli Peep Tobreluts Viljandi huvikoolist. Tema eestvedamisel on käimas aastane keskkonnahariduse projekt, mis keskendub allikate väärtustamisele Eestimaal.

Peep Tobreluts soovitas muusika- ja kirjandusõpetajatel koguda teemakohast materjali ja siduda see tervikuks. Muusikakoolide õpetajad leidsid, et allika teema sobib omaloominguliste muusika- ja laulupalade loomiseks. Luulet, tekkemuistendeid ja pärimusjutte kirjutasid ja kandsid üritusel ette Kalmetu põhikooli 5.−7. klassi õpilased. Allikaprojekti käigus olid Viljandi gümnaasiumi õpilased valmistanud allika maketi, mis kontserdi eel muusikakooli fuajees mitu päeva rõõmsalt vulises.

Kontsert algas tekkemuistendite ettelugemisega. Järgnesid muusikapalad, laulud. Väga huvitav oli kuulata õpilaste loodud palasid klaverile, viiulile, tšellole, plokkflöödile, lisaks kasutati veel metallofoni, tuulekella, tamburiini, linnuvilet, trumme, kongasid. Oma palasid esitati väga veenvalt ja musikaalselt nii üksinda kui ka kahekesi või koguni ansamblis. Korraldaja õpetaja Heili Kirsimäe arvates oli imeline näha, kui sisukalt ja tehniliselt hästi oli muusika kirjutatud. Küllap seetõttu, et see oli enda loodud, mängiti ka hoopis hingestatumalt ja rõõmuga. Tore oli kuulata pärimusjutte Alle allika nime saamisest, lastele meelepärasest mängumaast allikate juures ja sellest, kuidas kaevu puhastati koos vanaisaga.

Pärast kontserti rääkis allikate projektist ja tänas õpilasi ja õpetajaid Peep Tobreluts, kes on Viljandi huvikooli loodusringi hoidja. Ta kinkis kõikidele esinejatele ja juhendajatele väikese veetilgakujulise ripatsi ja tänukirja, millega kutsutakse 21. augustil kõik osalenud allikateemalisele bussireisile.

Kontserdil oli kuulamas palju õpetajaid, lapsevanemaid, külalisi ja õpilasi. Saalis valitses haudvaikus, mis näitas, kui väga hooliti üksteise loomingust. Õppealajuhataja Marko Mägi arvas, et sellist ettevõtmist peaks järgmisel aastal kordama. On tore, et üks keskkonnaprojekt on innustanud nii paljusid õpilasi ja õpetajaid ühiselt tegutsema.

Loodetavasti on järgmise õppeaasta maakondlik Viivi Luige nimeline luulepäev seotud ka allikate ja ojade teemaga ning siis saavad noored luuletajad ning muusikud juba varakult koos lugusid luua, näiteks muusikud viisistavad luulet või luuletajad kirjutavad muusikale sõnad.

Kokku osales ühiskontserdil üle kolmekümne õpilase ja kümmekond õpetajat. Allikaprojekti oli ühel või teisel moel kaasatud üle poolesaja õppuri, alates põhikooli esimesest astmest kuni ülikoolini. Projektist saab lähemalt lugeda aadressil http://www.huvikool.ee/allikaprojekt-2/- Huvi korral kontakteeruge Viljandi huvikooli loodusringi õpetaja Peep Tobrelutsuga.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!