Haridus- ja teadusminister: Eesti kool on koolijuhtide nägu

19. juuni 2013 - Kommenteeri artiklit

Teisipäeval allkirjastasid hariduspartnerid Tartus haridus- ja teadusministeeriumis (HTM) koolijuhtimise heade kavatsuste kokkuleppe, mille eesmärk on sätestada koolijuhtimise hea tava ning viia Eesti koolide juhtimine tasemele, kus nii õpetajatele kui ka õpilastele on garanteeritud kvaliteetne õppe- ja töökeskkond, teatas ministeeriumi pressiesindaja.

Hea kavatsuste kokkuleppe allkirjastasid haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo, Eesti Linnade Liidu juhatuse liige Tarmo Loodus, Eesti Maaomavalitsuste Liidu aseesimees Ivar Tedrema, Eesti Koolijuhtide Ühenduse juhatuse liige Helmer Jõgi, Tartu Ülikooli õppeprorektor Martin Hallik ning Tallinna Ülikooli arendusprorektor Eve Eisenschmidt.

„Eesti hariduse ajalugu on koolijuhtide nägu alates Bengt Gottfried Forseliusest ja Hugo Treffnerist kuni tänaseni,” ütles minister Jaak Aaviksoo. „Praegu Riigikogus arutlusel olevad põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse muudatused annavad koolijuhile palju suurema vabaduse ja vastutuse, täna allkirjastatud lepe annab neile muudatustele sisu. Mul on hea meel, et sellel tähtsal teemal on kõik hariduspartnerid jõudnud konsensusele.”

Allakirjutanud olid ühte meelt, et koolijuhtidele on siiani vähe tähelepanu pööratud, kuigi direktor annab näo tervele koolile. Temast sõltub paljuski nii kooli tase, maine, hariduse kvaliteet kui ka õpetajate töökeskkond. Ta peab olema eestvedaja, olema nii pedagoogiline, administratiivne kui ka majanduslik liider. Väiksemate paikade koolijuhtidel on täita laiemgi roll kogukonna liidrina.

Eesti detsentraliseeritud haridussüsteemis on koolipidajatel ja koolijuhtidel suur iseseisvus, mis tähendab ka suurt vastutust. Seetõttu peavadki nii riik, omavalitsused, ülikoolid, koolijuhtide ja ka õpetajate ühendused tegema koostööd meie koolijuhtide taseme tõstmisel.

Tulevane koolijuht saab oma põhioskused juba ülikoolist, kuid kõrgemat haridust andvate õppeasutuste roll peab kestma edasi ka direktorite täiendõppes. Oma osa heade koolijuhtide väljaõpetamisel on ka praegustel koolijuhtidel, kes saavad jagada oma häid kogemusi kolleegidele.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!