Kuidas eksamid läksid?

14. juuni 2013 - Kommenteeri artiklit

Marek Goldman

Tartu Karlova gümnaasiumi abiturient

Mina valisin riigieksamiteks inglise keele, ühiskonnaõpetuse, ajaloo ning kohustuslikus korras tegin eesti keele. Lisaks sooritasin koolieksami politoloogias. Eksamiperiood tundus alguses hirmutav, kuna esimesed eksamid olid küllaltki lühikeste vahedega. Sain siiski aru, et suurem osa tööst on aastate jooksul juba tehtud ning eelkõige peab enne eksamit puhkama ja võib-olla mõningaid teemasid kergelt kordama. Seepärast ei mõjunud ka lühikesed ajavahed rusuvalt, pigem tekkis hea rütm, et ennast kokku võtta.

Kõik riigieksamid on läinud hästi: ühelgi eksamil pole aega nappinud ning paanikasse pole sattunud. Hoopis raskem on tulemusi oodata. Minu meelest on praegune riigieksamite süsteem väga õpilassõbralik, olen rahul, et saan lõpetada gümnaasiumi juba traditsiooniks saanud süsteemi järgi − sain valida just nende ainete eksamid, milles olen tugev ja mis on vajalikud, et jätkata ülikoolis enda valitud erialal. Ka on riigieksamid hea lakmuspaber, et näha, kui hästi on lõpetaja omandanud kooliteadmised ning kui konkurentsivõimeline ta on.

 

Merili Mihkesaar2Merili Mihkelsaar

Rapla ühisgümnaasiumi abiturient

Minu arvates on tänavu viimast aastat olnud riigieksamite süsteem väga hea. Olen kindel, et suur osa tulemustest sõltub ka sellest, kui eneseteadlikult ja -kindlalt valitud eksamiks on valmistutud. Kui valikuvõimalused on konkreetsed ja valik üsna lai, annab see õppurile palju eeliseid, sest lähtuda saab enda eelistustest ja võimekusest.

Ise sooritasin eesti keele, ühiskonnaõpetuse ning inglise keele riigieksami ning eelmisel aastal ka geograafiaeksami. Geograafiaeksami ja ka selle tulemusega jäin rahule. Kuna teisi tulemusi veel ei tea, siis on raske öelda, kuidas need õnnestusid.

Ainuke eksam, mille pärast muretsesin, oli eesti keel. Eksami sooritamise ajal selgus, et muretsemine oli põhjendatud, kuna tundsin, et aega jäi väheks. Kulutasin liialt aega teemade valimisele, sest tundsin, et ükski alustekst ei sobinud mulle. Samuti oli keeruline end kahe ülesande vahel jaotada.

Üldiselt arvan, et selle aasta eksameid oli võimalik läbida üsna lihtsalt. Kõrge tulemuse saamine eeldas aga head ettevalmistumist, laialdasi teadmisi ning ka veidi õnne.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!