Rannahooaeg algas padupalavusega

7. juuni 2013 Meeli Parijõgi - Kommenteeri artiklit

„Tänavune rannahooaeg algas väga ägedalt,” hindab kogenud vetelpäästja ja G4S-i rannavalve meedik Aleksander Suits, kes Pirita rannas inimestel silma peal hoiab. „Oli nädalavahetus ja kuumalaine. Mitte ainult Pirita, vaid kõik Tallinna rannad olid ülekoormatud. Olin siis valves ja tellisime nii palju abiväge kui võimalik.” Kümme aastat rannavalves töötanud Aleksandrile on nii hoogne hooaja algus esmakordne. Tavaliselt algab rannavalves aktiivne töö pärast jaanipäeva. Kolmapäeva hommikul lehvis Pirita rannas aga punane lipp. Kõrgel pilvitus taevas siras küll päike, aga sellegipoolest olid strateegilised näitajad karmid: õhk – 12 kraadi, vesi – 11 kraadi. Suplemine omal vastutusel. Inimesi oli rannas sadakond, sportlikud noored ajasid palli taga, ülejäänud püüdsid päikest. Mõned vaprad sumasid põlvini vees, aga ühtegi uljast ujujat silm ei seletanud. Rahulik päev rannavalvele.

Pirita rannas töötab hooajalise vetelpäästjana ka Kuusalu Keskkooli 12. klassi õpilane Kari Seemel.

Pirita rannas töötab hooajalise vetelpäästjana ka Kuusalu Keskkooli 12. klassi õpilane Kari Seemel.

Ka eelmine hooaeg oli Aleksandri sõnul Pirita rannas vihmase ja jaheda suve tõttu suhteliselt rahulik, nii et meeskond ei pidanudki otsesõnu „päästma”. „Lihtsalt jälgisime rannasolijaid. Rannavalvurite töö ongi suuresti ennetustöö. Meie asi on näha ohtlikke olukordi ette ja neid eos ära hoida. Parem teha kümme patrullkäiku ja märgata üksikut last, alkoholi tarvitajat, üksi liikumatult päikese käes peesitajat, kui pärast seista silmitsi õnnetusega.”

Suurimat muret valmistavad rannavalvuritele valveta lapsed. Aleksander mäletab, et eelmisel suvel registreeriti Tallinna randades kokku 58 lapse kadumise juhtumit. „Pirita rand on suur ja inimesi on palju. Aastaid tagasi oli olukord, kus kolmeaastane laps oli põlvist saadik vees ja ema kümme meetrit eemal liivaribal. Laps tegi ringi ümber vees oleva paadi ja kaotas seetõttu orientatsiooni. Ta ei osanud enam ema leida. Pidage meeles, et laps ei ole väiksemõõduline täiskasvanu,” paneb Aleksander rannalistele südamele. „Ta orienteerub halvemini, külmetab kergemini ja saab kiiremini päikesepõletuse. Hoidke lastel silm peal!”

Eelmisel nädalavahetusel algas rannahooaeg. Kui külm vesi ujuma ei meelita, saab rannas lustida näiteks võrkpalli mängides. Fotod: Raivo Juurak

Eelmisel nädalavahetusel algas rannahooaeg. Kui külm vesi ujuma ei meelita, saab rannas lustida näiteks võrkpalli mängides. Fotod: Raivo Juurak

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!