Uuring: Ettevõtjad ootavad tööle rohkem kutseharituid

10. juuni 2013 - Kommenteeri artiklit

Kutseõppeasutuste lõpetajate seast leiab piisaval hulgal vajalikke töötajaid vaid kolmandik ettevõtetest, selgus mõttekeskuse Praxis täna esitletud uuringust, mis annab ülevaate Eesti tööandjate arvamusest kutseõppeasutuses hariduse saanud töötajate kohta.

Riigikantselei tellitud uuringust selgub, et tööandjad seostavad pädeva tööjõu nappust eelkõige kutsehariduse mainega. „Riigilt oodatakse kutsehariduse populaarsuse tõstmist ja suuremat sekkumist noorte haridusvalikute kujundamisse karjäärinõustamise kaudu,” võtab ettevõtjate seisukohad kokku Praxise analüütik Mihkel Nestor. Eksperdi sõnul on just tööjõupuudus üks peamiseid põhjuseid, miks ettevõtjad kutseharidusse kriitiliselt suhtuvad.

Paljude ettevõtjate mureks on kutseõppeasutuses õppima asuvate noorte üldine vähene võimekus ja motiveeritus valitud erialal õppida ja tööle asuda, tõdeb Nestor ja lisab, et ettevõtjad on valmis täiendama kutsekoolide õppurite erialaseid oskusi, kuid mitte sotsiaalseid hoiakuid.

Kuna paljudel tegevusaladel valitseb tööjõupuudus, siis võtavad ettevõtted väga tõsiselt praktikantide värbamist. „Kui majanduskriisi aastatel kurdeti praktikakohtade vähesuse üle, siis hetkel on paljud tööandjad valmis vastu võtma rohkem praktikante, kui neile koolidest saabub,” sõnab mõttekoja analüütik ja märgib, et andekatel ning tegusatel kutseõppeasutuste õpilastel on peale õpingute lõpetamist võimalik leida praktika abil ka tasuv töökoht.

Uuringu kohaselt on kutseõppeasutuste ja ettevõtete vahelise koostöö peamine takistus kummagi osapoole vähene algatusvõime. „Tegevusaladest on koostöösuhete hoidmisel edukamad need, kus ettevõtteid esindab tugev ja aktiivne erialaliit,” märgib Nestor. „Tegevusaladel, kus erialaliit nii tugev ei ole või puudub, põhineb koostöö isiklikel kontaktidel. Ettevõtted, kellel need puuduvad, tunnevad end kutsehariduse arendamisel kõrvalejäetuna,” selgitab ekspert olukorda.

Eestis on 41 kutseõppeasutust, neist enamik on riigikutseõppeasutused. Kutseõppeasutustes õpib kokku veidi enam kui 26 000 õpilast. Neist enamik omandab kutsekeskharidust (14 100) ning kutseharidust keskhariduse baasil (10 600).

Uuring “Muutuva tööturu väljakutsed kutseharidusele” valmis Riigikantselei tarkade otsuste fondi ja Euroopa Sotsiaalfondi toel.

Uuringu kokkuvõttega saab tutvuda siin .


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!