Võrkpall innustab ka algklassilapsi

1. juuni 2013 Hendrik Rikand spordiklubi SK Duo treener - Kommenteeri artiklit

Maikuuga lõppes tänavune Salva võrguliiga kohtumiste sari, mis on toonud võrkpallimängu juurde üle paari tuhande 1.−4. klassi õpilase.

Võrguliiga idee tekkis paar aastat tagasi, kui ma võrkpallitreeneri ja kehalise kasvatuse õpetajana kogesin, et kõige noorematel koolilastel napib võistlemisvõimalusi. Eesmärk oli mõelda välja laste jaoks kohandatud võrkpalli miniversioon, mis ärgitaks neid sportima ning tutvustaks võrkpalli kui vahvat ja haaravat mängu.

Koostöös Tartu kehalise kasvatuse liidu liikmetega sündis lihtsate reeglitega ning ka koolitunnis mängimiseks sobiv võrkpallimäng, millest praeguseks on kujunenud terve võistlussari.

Platsil on vastamisi kaks kuueliikmelist võistkonda. Erinevalt päris võrkpallist on mängus korraga kaks palli ning mängijate eesmärk kas viske (1.−3. klass) või võrkpallisöödu (4. klass) abil pall vastase poolele maha toimetada. Vile alustab mängu ning teine vile lõpetab selle siis, kui ühel võistkonnal on 15 punkti täis. Pall käes võib platsil vabalt liikuda, kuid üksteisele sööta ei tohi.

Äsja lõppenud hooajal võtsid mängudest osa algklassiõpilased viieteistkümnest Lõuna-Eesti koolist, kokku peeti üle saja kohtumise.

21. mail Tartus toimunud finaalmängude ajal olid emotsioonid laes, kaasa elati nii oma võistkonnale kui ka sõpradele teistest koolidest.

Võitjaks tuli Tartu Kivilinna gümnaasium, kes viis koju enamiku karikatest. Finaalis mängisid veel Miina Härma gümnaasium, Tartu Tamme gümnaasium, Tartu kunstigümnaasium, Tartu Mart Reiniku kool, Räpina ühisgümnaasium ning Võru koolide koondis.

Võrguliiga peamine eesmärk ei ole selgitada välja võitjad, esmatähtis on arendada laste kiirust, osavust ja mõtlemisvõimet ning tuua nad sportlike eluviiside juurde. Auhinnad saavad kõik võistlustel osalejad.

Koolidelt saadud tagasiside on olnud väga soosiv ning järgmisel hooajal ootame juba 30 kooli osavõttu. Loodame seniste toetajate abiga ning koostöös kehalise kasvatuse õpetajatega Tartu-, Põlva- ja Võrumaa koolidele lisaks kaasata ka teiste maakondade koole ning laieneda lõpuks üle terve Eesti.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!