Eesti noored tõid lingvistikaolümpiaadilt mitu medalit

30. juuli 2013 - Kommenteeri artiklit

Eesti gümnasistid tõid möödunud nädalal Inglismaal Manchesteris toimunud rahvusvaheliselt lingvistikaolümpiaadilt hõbe- ja pronksmedali, teatas Tartu Ülikooli pressiesindaja.

Hõbemedali sai Airika Harrik Tallinna 21. Koolist ning pronksmedali Ants-Oskar Mäesalu Hugo Treffneri Gümnaasiumist.

Olümpiaad, millel võisteldi nii üksinda kui meeskonnana, toimus 22.–27. juulil. Sellest võttis osa 140 õpilast ehk 35 võistkonda 26 riigist.

Individuaalvõistlusel lahendasid õpilased yidiny, tundrajukagiiri, pirahani, muna ja inglise keele ülesannet. Näiteks tundrajukagiiri keelt puudutava ülesande puhul pidi leidma etteantud sõnadele eestikeelsed vasted. Pirahani ja yidiny keele ülesanded kontrollisid õpilaste oskust tuvastada reegleid sõnade hääldamise kohta.

Meeskonnavõistlusel tuli tegeleda gruusia keelega, täpsemini muistses nushuri tähestikus (IX sajand) kirja pandud nimekirjaga, mis sisaldas 100 “asja”. Veel oli vihjeks öeldud, et selle on koostanud inglise poeet, kriitik ja biograaf Martin Seymour-Smith. Tegemist oli 100 mõjusa kirjaniku ja nende põhiteosega. Eesti noorte meeskond lahendas selle küsimuse kenasti. Seega kontrollis ülesanne muu hulgas laiemaid teadmisi, mitte ainult oskust kirjasüsteemist aru saada.

Individuaalvõistlusel anti välja 7 kuld-, 12 hõbe- ja 17 pronksmedalit. Üldvõit läks USA-sse. Meeskonnavõistlusel sai I koha USA, II koht läks Venemaale ning III koht jagamisele Rumeenia ja Bulgaaria meeskondade vahel.

Eesti võistkonda kuulusid Andres Erbsen Tallinna Reaalkoolist, Anni Pupart Saaremaa Ühisgümnaasiumist, Ants-Oskar Mäesalu Hugo Treffneri Gümnaasiumist ja Airika Harrik Tallinna 21. Koolist. Eesti võistkonna juhendajana oli kaasas TÜ doktorant Miina Norvik.

Olümpiaadist saab lähemalt lugeda teaduskooli või rahvusvahelise lingvistikaolümpiaadi kodulehelt.

Eesti võistkondade ettevalmistust ja osalemist rahvusvahelistel olümpiaadidel koordineerib TÜ teaduskool ning rahastab haridus- ja teadusministeerium.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!