Kõrgkoolidesse lisandus 4700 tasuta õppekohta

8. aug. 2013 - Kommenteeri artiklit

Ülikoolide esitatud esialgsete andmete kohaselt on Eesti kõrgkoolid algavaks õppeaastaks loonud sisseastujaile 14 404 tasuta õppekohta. Võimaluse tasuta õpinguid alustada saab 4700 noort rohkem kui eelmisel aastal, mil riigieelarvelisi kohti oli kokku 9700. Kõrgharidusreformi kavandamisel hinnati, et lisarahastuse toel avavad ülikoolid täiendavalt 3500 tasuta õppekohta, seisab haridus- ja teadusministeeriumi pressiteates.

„Kõrgharidusreform on vastuvõtu järgi otsustades end igati õigustanud – täiendav võimalus omandada kõrgharidus tasuta on leidnud laialdast toetust,” ütles haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo vastuvõtunumbreid kommenteerides. „Nüüd tuleb kõrgkoolidel ja üliõpilastel pöörata peamine tähelepanu õppetöö kvaliteedi ja tulemuslikkuse tagamisele, muudatuste peamine eesmärk on tagada kvaliteetne haridus ning võimalusega õppida tasuta peab kaasas käima nõudlikum ja kohusetundlikum suhtumine õppetöösse.”

Lõplikud vastuvõetute numbrid selguvad septembris. Osa õppeasutusi jätkab veel vastuvõttu n-ö avatud ülikooli, kus saab õppekava täies mahus täitmise korral samuti õppida tasuta. Säilib ka osakoormusega õppimise võimalus, mis on eelkõige suunatud juba töötavale inimesele. Kokku saab eelmise aastaga võrreldes õppemaksuta kõrgharidust omandada üle 5000 üliõpilase enam. Hea meel on tõdeda, et on tõusnud huvi võõrkeelsete õppekavade vastu ning välisüliõpilaste arv kasvab.

Kõrgharidusreformi käigus rakenduvad alates septembrist õppima asuvatele tudengitele vajaduspõhised õppetoetused, mis kahekordistavad õppetoetuste mahu ning toetavad eelkõige kehvema sotsiaalmajandusliku taustaga üliõpilaste õpingutele pühendumist.

Riigikogu võttis ülikooliseaduse muudatused vastu mullu 10. mail ja õppetoetuste seaduse muudatused 7. detsembril.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!