Lugemiseni läbi krimilugude

30. aug. 2013 Mari Klein - Kommenteeri artiklit

Ilmar Tomuski raamatud võivad endast pealiskaudsele sirvijale jätta hoopis teistsuguse pildi kui süvenejale, kes teksti täht-tähelt läbi loeb ja nüanssidele tähelepanu pöörab.

Tomusk ei peida pead reaalse elu ees liiva alla ega ka heroiseeri seda, vaid seob olemasoleva oskuslikult lapsesõbralikeks ja õpetlikeks (krimi)lugudeks. Käsitledes elu just säärasena, nagu see on – külapoekese kõrvalisest puupingist Twitteri ja Facebookini –, lisades kõigele törtsukese ulmelisust.

Näiteks selle raamatu peategelane on üks pisut lihtsameelne ja eraklik (onu) Mauno – sääraseid leidub küllap paljudes Eestimaa kodukülades –, kes digitaliseeritakse ootamatult mobiiltelefoni kaudu internetti, kust teda saab päästa vaid ettelugemine.

Vähem tähtsad pole ka raamatukoguhoidjad ja eesti keele õpetajad, kes temaga koos kaovad, ning kaks kooliõpilast – Jaagup ja Andreas –, kelle hooleks jääb kõigi kadunuks jäänud pedagoogide internetist ükshaaval üles otsimine ja tagasi toomine. Kõige raskem on muidugi Maunoga, kelle jaoks ettelugemine on midagi uut.

Tomuski teostes saavad lisaks pealtnäha lihtsalt toredale loole ja Urmas Nemvaltsi illustratsioonidele kokku Terve Mõistus, Muhe Huumor ja Suur Tarkus. Mõelge sellele, kui loete selles loos kas või raamatukogust kaduma läinud teoste nimekirja …


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!