Õpetaja kaitseks ehk Milleks reisikorraldajat vaja on?

27. aug. 2013 Sirje Reiman Kultuuri- ja noortereiside projektijuht, Taisto Reisid - 1 Kommentaar

Olen palju kordi mõtisklenud selle üle, kui palju veel on neid pedagooge, kes lähevad reisibüroodest mööda ning korraldavad ise heast tahtest klassiekskursiooni. Mis seal siis nii keerulist on: tellid bussi, broneerid majutuse, kogud raha kokku, teed vajalikud maksed, reisijuhi ja reisisaatja töö teed ise ära…?

Hea õpetaja, oled Sa kunagi mõelnud sellele, kui suure vastutuse Sa endale niimoodi toimides võtad?

Kui kevadel tõstatati ajakirjanduses küsimus selle kohta kas õpetaja tohib õpilaste ekskursiooniraha kokku koguda ja reisifirmale kõik korraga üle kanda, oli Tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna kommunikatsioonieksperdi Kadri Pauli seisukoht eitav. „Tegelikkuses nii teha ei tohi, kuna ise ekskursiooniraha kogudes ja seda hiljem reisikorraldajale makstes tegutseb õpetaja reisivahendajana, omamata selleks vajalikku registreeringut majandustegevuse registris ega nõuetekohast tagatist,” ütles Paul ja lisas, et ilma registreeringu ja tagatiseta reisiettevõtjana tegutsemine on aga seaduserikkumine, mis on karistatav.” Nojah, alati saab õpetaja edastada arve lapsevanematele, kes siis selle alusel makse teevad. Ei midagi keerulist, ainult raamatupidajal ja õpetajal asjaajamist ja jälgimist rohkem.

Aga kui õpetaja korraldab reisifirmat eirates reisi ja tal pole end registreerinud turismiettevõtjana ning ei oma vastavat tagatist siis võtab ta ju enda kanda tunduvalt suurema vastutuse, suuremad kohustused ja suuremad riskid. Mis saab, kui midagi juhtub?

Ka siis kui rühmareis on tellitud reisikorraldusfirmalt, lasub õpetajal suur vastutus õpilasrühma järelvaataja/saatjana, sest reisikorraldaja reisisaatja/rühmajuht ei vastuta õpilaste käitumise, korra ja reisiohutusnõuete täitmise eest. Reisisaatja/rühmajuht hoolitseb reisikava täitmise ja asjaajamise eest. Rühma saatev õpetaja peab hea seisma selle eest, et õpilased jõuaksid õigeaegselt kohtumispaika, bussi, laeva, lennukisse jne; selle eest, et rühm ei segaks kära tekitamise, lärmamise või mõne muu häiriva tegevusega teisi reisijaid; peavad hoolt kandma, et õpilastel ei oleks kaasas ega nad ei tarbiks alkohoolseid jooke ega narkootilisi aineid; probleemide tekkimisel tegema koostööd ning abistama hotelli personali, reisikorraldaja reisisaatjat/rühmajuhti, bussijuhti, laevapersonali ning järgima meeskonna poolt antud juhiseid. Avalik saladus on ju see, et õpilasreisidel leidub ikka neid, kes vaatamata keelule alkoholi kaasa toovad ja tarbivad ning nii mõnelgi puhul on vägijoogi tarbija joogile alla jäänud. Sageli tuleb õpetajal reisil olles poole ööni üleval olla, hoolealuseid valvata ja korrale kutsuda.

Reisikorraldaja vastutab selle eest, et poolt tellitud reisiteenus vastab reisikirjelduses antud lubadustele, välja arvatud reisikorraldajast mittesõltuvad asjaolud (ekstreemsed ilmastkuolud, sihtkohamaa ajutised või alalised reisi mõjutavad poliitilised otsused ja/või olukorrad, hotellide iseseisvad otsused remonttööde läbiviimiseks reisi kestuse ajal, jms.) Reisikorraldaja vastutab reisikava täitmise eest kuid tal on õigus teenust osaliselt anda, kui õpilased ei allu korrale ning häirivad ja takistavad kohapealse giidi, reisikorraldaja/ rühmajuhi töö tegemist või bussijuhi tööd ning kui õpilased on joobes või kasutavad alkoholi või muid narkootilisi aineid jne.

Hea reis sünnib reisikorraldaja, õpetaja ja reisi teenindava meeskonna koostöös.

Suur tänu kõigile Õpetajatele, kellega on rõõm ja au olnud reisidel kohtuda.

Kaunist lähenevat kooliaastat ja turvalist reisimist!


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Õpetaja kaitseks ehk Milleks reisikorraldajat vaja on?”

  1. Igor ütleb:

    Aga mis teha, kui ise tehes tuleb reis hoopis odavam ja saavad kaasa ka need, kel muidu ei oleks raha.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!