Õpilased toetavad ministrit

27. aug. 2013 - Kommenteeri artiklit

Eesti Õpilasesinduste Liit toetab haridus- ja teadusministri Jaak Aaviksoo seisukohta vaadata kriitiliselt üle õppekavad ning vähendada nende mahtu, eristades seejuures tuumikmaterjali ja täiendava lisamaterjali, ning leiavad, et õpilase arengule ja loovusele tasuks rohkem ruumi jätta.

Haridus-ja teadusminister avaldas 23. augustil Õpetajate Lehes arvamusloo „Kas Eesti kool on huvitav?”, viidates vajadusele ainekavade põhjalikule ülevaatamisele ning olulisele kärpimisele, kuna need on mahult liiga suured ning sisult olulisel määral elukaugeks jäänud. Aaviksoo rõhus, et süvendatud faktiteadmiste edasiandmise asemel tuleks noortele hoopis õpetada probleemide ja konfliktide lahendamist ning oskuslikku orienteerumist tänapäeva infotulvas, seisab liidu pressiteates.

Õpilasliit tervitab taolist lähenemist ning toetab selle rakendamist. Kiiresti muutuvas ühiskonnas peab kool andma õpilasele teadmised, mis tagaksid tema valmisoleku muutusteks ja arenguks. Oluline on, et noor saaks koolist kaasa julguse langetada otsuseid, võtta vastutust ning tahte ennast täiendada, leiavad õpilaste esindajad.

„Üha suurenev hulk töökohti nõuab noore suutlikkust ebaoluline info vajalikust eraldada, probleemide lahendamise oskust ning üleüldist loovust ning leidlikkust, mida õppekavad, oma mahu tõttu, ning vananenud õpetamismeetodid hetkel arendada ei lase,” sõnab Eesti Õpilasesinduste Liidu esimees Britt Järvet. „Äärmiselt meeldiv on näha, et põhimõtted ja arusaamad, mida õpilasliit on juba aastaid haridusvaldkonnas propageerinud, leiavad toetust ka ministeeriumi tasandil,” lisab ta.

Faktide päheõppimisel ja nende veatul esitamisel põhineva arusaamaga kool on ohuks meie noorte inimeste loovusele ning laiemalt nende arengule ja eneseteostusele, seisab õpilaste kirjas. Liit nõustub, et pelgalt süsteemi  ümberehitamisega ei muutu midagi, kuna suures osas on tegemist hoiakute muutmisega, mis võtab aega. Sellele vaatamata saaks õppekavade kärpimisega luua edasistele olulistele uuendustele hea pinnase, arvavad õppijad.

Eesti Õpilasesinduste Liit on vabatahtlik demokraatlik ühendus, mis toob kokku Eesti üld-, kutse- ja erihariduskoole. EÕEL on suurim esindusorganisatsioon Eestis, esindades oma liikmete kaudu üle 90 000 õpilase.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!