Saksa keel seest ja väljast

26. aug. 2013 Piret Steinberg Rakvere Reaalgümnaasiumi võõrkeelte õpetaja, ESÕS-i aseesimees - 1 Kommentaar

Kui väljastpoolt – lapsevanema perspektiivist – vaadatuna tundub saksa keele õppimine valikvõõrkeelena koolis mitte kõige perspektiivikamana, siis õpetajana – seestpoolt vaadatuna – avab just saksa keel ukse maailma.

Eesti õpetajad ülemaailmsel konverentsil

„Saksa keel seest ja väljast” – sellist motot kandis ülemaailmne saksa keele õpetajate konverents, mida peeti 110 riigist kokku tulnud 2700 õpetaja osalusel 29. juulist kuni 3. augustini Lõuna-Tiroolis Itaalias. Kakskeelne Bolzano linn ja ülikool olid suurepärane näide mitmekeelsuse enesestmõistetavusest. Nii nagu ka konverentsinädalal saksa keeles suhtlemine viielt kontinentidelt tulnud õpetajate vahel. Eestist osales konverentsil kümmekond saksa keele ja kultuuri kandjat.

Innovatiivsus keeleõppes

Viimase aastakümne jooksul on saksa keele õpetamine teinud meeletu hüppe innovatiivsuse suunas. Õpetajate võrgustatud suhtlemine välismaailmaga pakub üha enam uusi võimalusi rikastada nii enda teadmisi kui ka kasutada moodsaid õpetamisvõimalusi. Märkimisväärne on enesetäiendamise kogemus oma kodus, suheldes kolleegidega tervest maailmast reaalajas ühises live online-ruumis. Sellist võimalust pakub saksa keele õpetajatele osalemine iganädalasel DaF-Community`l, iga-aastasel ülemaailmsel veebikonverentsil DaFWEBKON, rääkimata regionaalsetest veebipõhistest koolitustest. Innovatiivsetele õpetajatele ja nende õpilastele ei ole võõrad Web 2.0 tööriistad, mille abil on märksa huvitavam teha traditsioonilisi koolitöid. Just seda ja muud saksa keele ja õpetamisega seonduvat vahendati ülemaailmsel konverentsil. Eesti õpetajatel oli paljudel teemadel kaasa rääkida. Eestlaste huvitavatele ettekannetele „Web 2.0 võlub saksa keele õpet” (Aimi Jõesalu), „Animafilmid saksa keele tunnis” (Anneli Kesksaar), „Üliõpilaste ühisblogi kogemustest” (Laine Paavo) järgnes sisutihe küsimuste ja vastuste voor. Oli suurepärane tunda, et väikese riigi õpetajal on maailmaga jagada parimaid uuenduslikke töökogemusi.

Saksa keele propageerimise nimel pingutatakse

Maailmas on riike, kus saksa keele õppimine on tõusuteel, olgu siis põhjuseks noorte soov minna õppima või tööle saksakeelsesse keskkonda või vahetada elukohta abiellumise teel.

Riikides, kus õpitakse koolides paari kohustuslikku võõrkeelt, peab saksa keele propageerimise nimel juba vaeva nägema, nii ka Eestis. Just see vaev projektide näol rikastab saksa keele õpetajat. Loomulikult võidavad sellest õpilased. Eduelamus tehtust pakub omakorda pinget ja huvi võtta vastu uusi väljakutseid. Tänu ülemaailmsele võrgustatud koostööle on just saksa keele õppijatel ja õpetajatel ideaalne võimalus õhinapõhiseks õppeks.

Pakkumistest põnevaks võõrkeele õppeks puudu ei ole. Ja edumeelsed õpetajad hoiavad end uute võimalustega ikka kursis. Ainuüksi Bolzanos esitletud Deutsche Welle projekt „Saksa keele õppimine muusikaga” pakub Müncheni hip-hop ansambli EINSHOCH6 näol põnevust ja noortepärasust keeletundidesse vähemalt terveks õppeaastaks. Ja patt oleks siinjuures öelda, et võõrkeele õppimine koolis on igav.

Ülemaailmne tunnustus Eesti õpetajatele

Eesti Saksa Keele Õpetajate Selts (ESÕS) tegutseb juba üle 20 aasta saksa keele propageerimise ja võõrkeele nüüdisaegse õpetamise nimel. Seltsi veebilehel pakutakse regulaarselt päeva- ja teemakohaseid linke, arvestades seejuures D-A-CH põhimõtet (Saksamaa, Austria ja Šveitsi maiskonnaloo seostatud käsitlus). Just selle eest pälvis ESÕS-i kodulehekülg ülemaailmse Saksa Keele Õpetajate Seltsi (IDV) korraldatud veebilehekonkursil neljanda koha ja autasud anti tegijatele – Aimi Jõesalule Põlva Keskkoolist ja Anneli Kesksaarele Liivalaia Gümnaasiumist.

Deutsche Welle maailmakaardi projektis „Aineühenduste portree” toodi eeskujuks ESÕS-i esitlus. Tuntust tõi Eestile ka osalemine rahvusvahelisel poodiumdiskussioonil „Quo vadis, saksa keele õpetajate seltsid? ”. Olles üks kahest Euroopa esindajast jagas allakirjutanu koos poodiumikülalistega USA-st, Brasiiliast, Indiast, Marokost ja Saksamaalt oma maa parimat praktikat aineseltsi tegevuses.

Eesti on maailmapildil ja räägib saksa keelt

See positiivne noot ülemaailmselt konverentsilt annab jõudu ja indu saksa keele õpetajate seltsi tegevuseks, keele propageerimiseks ja õpetamiseks ka uuel õppeaastal. Mingu meie õpilased saksa keelega maailma, nii nagu seda teeme meie – nende õpetajad.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Saksa keel seest ja väljast”

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!