Saori imeline maailm sobib erivajadustega lastele

21. aug. 2013 Anneli Säre tekstiilikunstnik - Kommenteeri artiklit

Tallinnas alustas tänavu mais tegevust Saori keskus. Mis on saori ja milleks see keskus?

Saorit (jaapani keeles otsetõlkes – ise kuduma) võib nimetada ka loovkudumiseks. Väikestel mugavatel telgedel kootakse hetkeemotsioonide ajel valitud värvi lõngadega, eksperimenteeritakse erinevate jämedustega, kombineeritakse gobelääni ja rüiu tehnikaga.

Kõik, mis tavakudumises on defekt, on saoris efekt.

Kõik on siin lubatud, vigu võib teha juba niietamisel ja soastamisel, kudumisest rääkimata. Julgen saorit soovitada erivajadustega inimestele, kelle loovus ja julgus vabalt kududa on justkui loodud saori jaoks. Selline kudumine mõjub teraapiliselt, tunnid kaovad lennates.

Saori looja jaapanlanna Misao Jo, kes just tähistas oma 100. sünnipäeva, on naine, kes avastas, et kudumine loovalt, vabalt, mitte reeglitepäraselt annab imelisi tulemusi. Mõneti üllatab, et reegleid trotsiv töö sai alguse just traditsioone austavast ja peensusteni lihvitud töövõtteid hindavast keskkonnast. Ehk on see ka aja märk, mis kutsub üles olema rohkem loovamad, rohkem sina ise. 1960-ndatel Osakas esimesel avalikul näitusel suure publikumenu osaliseks saanud saori kudumine on nüüdseks levinud üle maailma, tal on tuhandeid poolehoidjaid, kes ideed elus hoiavad ja levitavad.

Mul oli õnn viibida 2006. aastal Jaapanis proua Misao Jo juures ja saada seal teadmisi ja kogemusi saori kudumisest. See loominguline teraapiline töö-hobi-meelelahutus on seda väärt, et rohkem inimesi ka siin Eestis saaksid sellega tegeleda.

Statsionaarne saori alustas tegevust Tallinnas Maakri 28a Loovalal. Tegutsema hakkab ka mobiilne saori, mis sõidab sinna, kuhu teda oodatakse. Kaasas on kolmed teljed, istepingid, lõngad ja muud tarvikud.

Rohkem infot leiab Saori Tallinn OÜ kodulehelt www.saoritallinn.webs.com ning kudumissoovist võib teada anda meiliaadressil anneli@loometaru.eu.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!