Tartu Ülikooli suveülikooli avab Mihhail Lotmani loeng

2. aug. 2013 - Kommenteeri artiklit

Esmaspäeval, 5. augustil kell 16 peab Tartu Ülikooli Philosophicumi ringauditooriumis suveülikooli XIV hooaja avaloengu semiootik Mihhail Lotman teemal „Vaim ja vabadus”, teatas TÜ pressiesindaja.

Lotman räägib vaimsuse kontseptsioonidest, mis seostuvad vaimu ja vabadusega. „Vaimu käsitluses võib eristada kaht vastandlikku kontseptsiooni, mõlemal on väga sügavad juured. Neist esimese järgi on vaim suveräänne ja ideaalis monistlik. Arvamuste paljusus on käsitletav pahe ja ohuallikana, viib lahkhelide ja tülideni. Sellise arusaama variante leiame nii Konfutsiuse õpetusest kui Platoni riikluse teooriast. Teine kontseptsioon, mis hakkas arenema Ateenas 5.–4. sajandil eKr, lähtub arusaamast, et vaba vaim areneb erinevate arvamuste ja hoiakute konfrontatsioonis (vaidluses sünnib tõde),” jätkab Lotman.

Suveülikool pakub täiendusõppe võimalusi ettevõtjatele, avaliku sektori ametnikele, kultuuri, sotsiaal- ja haridustöötajatele ning kõikidele huvilistele. Koolituse läbinud õppijad saavad Tartu ülikooli tunnistuse koos hinnetelehega.

Mõnel 2013. aasta suveülikooli kursustel on veel ükskuid vabu kohti. Täpsemalt saab vaadata aadressilt www.ut.ee/suveulikool.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!