Veel kuu aega saab külastada jäämurdjat Suur Tõll

8. aug. 2013 - Kommenteeri artiklit

Kuni 8. septembrini saab külastada Baltikumi ainsat ja maailma suurimat algupäraselt säilinud ajaloolist aurik-jäämurdjat Suur Tõll, mis järgmisel aastal saab 100-aastaseks. Sügisel viiakse laev dokki, et viia läbi põhjalik renoveerimine, mille osas on suureks abiks ka inimeste mälestused, teatas Eesti Meremuuseumi esindaja.

Erakordse ajalooga aurik-jäämurdja Suur Tõll on Eesti laevaregistri lipulaev, mis läbib sajandi täitumise puhul läbib põhjaliku uuenduskuuri: korrastatakse laeva korpus, renoveeritakse elektri- ja küttesüsteem ning tehakse palju muud hädatarvilikku.

Meremuuseumi direktori Urmas Dreseni sõnul püütakse lisaks tehniliste süsteemide renoveerimisele taastada fotode ja muude andmete põhjal ka osade laeva siseruumide võimalikult autentne välimus, et need siis kõigile avada.

„Kahjuks on meil eeskätt jäämurdja endisaegse sisemuse kohta infot vähe ja seetõttu kutsume üles kõiki, kel on säilinud Suure Tõlluga seotud mälestusi, dokumente või fotosid, neid Meremuuseumiga jagama,“ lisas ta. „Mida rohkem jõuab meieni materjale, seda täpsemad saame olla renoveerimistöödes. Aastate jooksul on Meremuuseum Suurt Tõllu paljuski taastanud, samas ei saa neis asjus kunagi liiga täpne olla.“

Lisaks laeva renoveerimisele luuakse jäämurdjasse uus väljapanek Suure Tõllu ajaloost, mis oleks huvitav ja hariv nii suurtele kui väikestele. Siin kutsub meremuuseum kõiki üles seda eesmärki ka rahaliselt toetama.

Lisainfot laeva ja kampaania kohta leiab Lennusadama kodulehelt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!