Viitnal arutletakse teaduslikult surma teemal

12. aug. 2013 - Kommenteeri artiklit

11.–13. augustil toimub Viitnal Õpilaste Teadusliku Ühingu (ÕTÜ) suveseminar, kus kolme päeva jooksul saavad noored osa teaduslikust mõtteviisist erinevates valdkondades. Sel aastal on läbivaks teemaks surm, mille üle mõtiskletakse nii raku, rahvuse kui galaktika tasemel, teatas Eesti Teadusagentuuri pressiesindaja.

Erinevatest vaatepunktidest avavad jutusessioonides teemat matemaatik Peeter Lorents, küberneetik Leo Mõtus, füüsik Enn Saar, keemik Toomas Kaevand, bioloog Georg Aher, meedik Andres Lehtmets, usumees Einar Laigna, kultuurantropoloog Anzori Barkalaja ja ajaloolane Küllo Arjakas.

Kuigi sellise teema valik õpilaste teadusseminariks võib tekitada küsimusi, siis teaduse seisukohast on surm lihtsalt üks orgaaniline osa igast protsessist. Olgu siis tegu matemaatiliste või ajalooliste protsessidega. Olgu vaatepunktiks üksikisik, inimkond või galaktika. Seminari programmi on kokku pannud ÕTÜ tegevuste kauaaegne toetaja Peeter Lorents.

Viitna laager toimub tänavu juba üheksandat korda ning osalemas on ligi sada 8.12. klassi õpilast, kes saavad osaleda jutusessioonides, kaasa mõelda ja arutleda. Laagri kultuuriretk viib seekord Turje keldrisse, Muuksi linnamäele ja Hundikangrutesse.

Õpilaste Teaduslik Ühing juhatab andekad ja uudishimulikud noored iseseisva teadustööni ja koostööni teadlastega juba gümnaasiumi ajal ning toob teadushuvilised õpilased kokku kaks korda aastas – suveseminarile ja aastakonverentsile. Kõik ÕTÜ tegevused on osalevatele õpilastele tasuta.

Seminari korraldab Eesti Teadusagentuur ning rahastab haridus- ja teadusministeerium.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!