Ajaloolaupäevakul räägitakse Peeter Esimesest

7. sept. 2013 - Kommenteeri artiklit

Täna kell 13 räägib kultuuriajaloolane Jüri Kuuskemaa Maarjamäe lossis ajaloolaupäevakul sarjast „Valitsejad Eesti ajaloos” Peeter I rollist Eesti ajaloos, teatas Eesti Ajaloomuuseumi pressiesindaja.

Põhjasõda kujunes Eestimaale ja Tallinnale senise ajaloo suurimaks katastroofiks. Samas pani see aluse uuele, varasemast erinevale arengule Venemaa protektoraadina. Põhjasõja algatanud Peeter I (1672-1725) külastas Tallinna alates 1711. aasta jõuludest kuni 1723. aasta suveni üheksal korral. Tema abikaasa Katariina I Tallinnas viibimiste täpne arv pole teada. Loengu teljeks on Peeter I aegse Vene tsaaririigi sõjaline tegevus siinmail, sõjasadama ja Kadrioru lossiansambli rajamine, suhtlus kohaliku magistraadi, kodanike ja  aadelkonnaga.

Arhiividokumentide ja kirjanduse põhjal joonistuvad välja ka Peetri ja Katariina isikuomadused, mis võimaldasid neil jätta ajalukku värvika jälje ning panna aluse legendidele, mille seas on tõenäolised trofeetüdrukust Venemaa keisrinnaks saanud Marta/Katariina I eesti (täpsemalt Rõngu) juured.

Maarjamäe lossi kinosaalis toimuvad laupäevakud keskenduvad probleemsetele sõlmpunktidele ja teemadele Eesti ajaloos, mis vajavad täiendavat uurimist ning on atraktiivsed ja huvipakkuvad ka avalikkusele. Kuuenda loengutesarja läbiv teema on “Valitsejad Eesti ajaloos”. Eestil on läbi ajaloo olnud väga eripalgelisi juhte, võimukandjaid ja valitsejaid, kes on mänginud maa arengus olulist rolli. Kõik nad väärivad põhjalikumat tutvustamist ja nende teod tänapäeva vaatekohast analüüsimist.

Loengusarja jooksul valgustavad tuntud Eesti ajaloolased uuemaid uurimistulemusi ning annavad hinnangu eri ajastu võimuesindajate tegevusele.

Sissepääs ajaloolaupäevakule maksab üks euro.

Ajaloolaupäevakud toimuvad kord kuus laupäeviti kell 13 Maarjamäe lossis.

Järgmine ajaloolaupäevak toimub 28. septembril, mil räägitakse Konstantin Pätsist.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!