Ajaloomuuseumis räägitakse Konstantin Pätsist

30. sept. 2013 - Kommenteeri artiklit

Tallinnas Eesti Ajaloomuuseumis jätkub laupäeval, 5. oktoobril ajaloolaupäevakute sari „Valitsejad Eesti ajaloos” Konstantin Pätsile pühendatud üritusega, millel Tartu Ülikooli Eesti ajaloo dotsent, ajaloodoktor Ago Pajur analüüsib Pätsi maailmavaadet ja tegevust.

Konstantin Päts (1874–1956) oli avaliku elu tegelane, poliitik, riigimees ja Eesti Vabariigi esimene president.  Aga mida me Pätsist õigupoolest teame? Kes ta oli? Rahvusradikaal või sotsialist? Aatemees või majandusmees? Omariikluse ämmaisand või iseseisvuse timukas? Demokraatia kaitsja või vabaduse lämmataja? Moskva mõjuagent või Saksa orientatsiooni maaletooja? Kuigi nii nimetatud kui ka teised küsimused jäävad ühese vastuseta, püütakse ettekande raames nende üle arutleda.

Maarjamäe lossi kinosaalis toimuvad laupäevakud keskenduvad eripalgelistele juhtidele, võimukandjatele ja valitsejatele, kes on mänginud Eesti arengus olulist rolli. Loengusarja jooksul valgustavad tuntud Eesti ajaloolased uuemaid uurimistulemusi ning annavad hinnangu eri ajastu võimuesindajate tegevusele.

Järgneval ajaloolaupäevakul, 12. oktoobril, räägib Heino Prunsvelt Karl-Siegmund Litzmannist.

Kell 13 algavatele ajaloolaupäevakutele pääseb ühe euro eest.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!